Huidige tentoonstellingen

tentoonstelling
Herman Diego Franssens

Herman

Diego Franssens
19.06.21 - 26.09.21

Van achter zijn cameralens komt Diego Franssens steeds dichter bij zijn ouder wordende vader, bij de persoon Herman. Herman, die besloten had om in lockdown te gaan lang voor het woord in onze mond genomen werd.

“Hoeveel mensen spelen hun ouders kwijt zonder ze echt te kennen? Gewone mensen uit gewone Vlaamse dorpen verdwijnen snel, maar dit is wel mijn vader. Ik wil hem niet vereeuwigen of verheerlijken, maar ik wil wel een bewijs dat hij bestaat. Net zoals ook mijn moeder heeft bestaan. Mijn vader probeert zich te verstoppen, en ik probeer hem te zien. Soms draagt hij fluo maar verstopt hij zich extra hard.”

Er is ook een boek Herman, uitgegeven bij Hannibal Books

Boek je ticket voor de expo op de online ticketing van het museum. 

lees meer
tentoonstelling
jelle van den heede

Omgaan met de dingen

Expo in de gaanderijen van het Museum Dr Guislain
03.08.21 - 30.09.21

Veel collage kunstenaars maken gebruik van waardeloze materialen als bronmateriaal. Recycleren weggegooide of in onbruik geraakte dragers tot nieuwe werken. Helemaal in de lijn van wat Jaap Kruithof schrijft : "Men moet bewaren, niet om het oude te verheerlijken, maar omdat we moeten hergebruiken in plaats van weggooien." zijn collage kunstenaars vaak verzamelaars, zoekend naar dingen die voor hen waarde hebben, en mogelijk voor niemand anders.

Naar analogie met de vindplaatsen die aan de basis liggen van de verzameling van Kruithof werden ‘de dingen’ op zondag 6 september uitgestald zoals koopwaar op een rommelmarkt, en nodigden we 12 boeiende hedendaagse kunstenaars uit om te komen snuisteren, met één opdracht in het achterhoofd: selecteer één of meerdere voorwerpen, ga er mee aan de slag, herinterpreer ze, en verwerk deze in alle vrijheid. De eerste resultaten hiervan zullen vrij te bezichtigen zijn in de gaanderijen rond de binnenplaats van het Museum Dr. Guislain.

Met werk van: 

Bram Antheunis
David Boon
Brunhilde Borms
Anna Burvenich
Isabelle Cordemans
Johannes Elebaut
Sander Jacobs
Wim Nival
Jelle Van den Heede
Thijs Van der Linden
Eva Vermeiren
Jesse Willems

lees meer
tentoonstelling

Op losse schroeven - Over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers

Collectiepresentatie rond de geschiedenis en actualiteit van de psychiatrie
12.10.19 - 31.12.22

Waanzin ontregelt, slaat ons uit ons lood en neemt onze houvast weg. Het brengt ons bij de grens van het normale. Maar waar eindigt de norm en begint de chaos? En wie bepaalt waar die grens ligt?

Op losse schroeven, de nieuwe collectiepresentatie, vertelt het verhaal van narren, dollen en waanzinnigen, maar benadrukt ook het belang van psychisch welzijn in een steeds complexer wordende maatschappij. In vijf thema’s ontleedt ze ‘dat andere’, dat ons tegelijk verstoort en fascineert. ‘Abnormaal’ gedrag werd lange tijd opgesloten in imposante gestichten, maar vandaag reikt psychische zorg ver buiten die muren. De tentoonstelling legt ook de vinger op de evolutie en invloed van machtsrelaties in de psychiatrie en probeert vat te krijgen op de vele labels die zowel hulp als hindernis zijn. Ze stelt de tweedeling tussen lichaam en geest ter discussie en toont hoe verbeelding inzicht brengt en het onzegbare zichtbaar maakt. Op losse schroeven vermengt unieke stukken met kleine anekdotes, grote theorieën met verborgen getuigenissen. Objecten, boeken en kunsten komen en gaan. 

lees meer
tentoonstelling
Nek Chand

De Kabinetten IV

Collectiepresentatie Kunstcollecties Stichting Collectie De Stadshof en Museum Dr. Guislain
11.02.20 - 31.12.21

Kunst is onmisbaar. Ze raakt, prikkelt de verbeelding, doet nadenken over mens en samenleving. Kunst kan schaamteloos mooi zijn en bewondering wekken door haar virtuositeit en zeggingskracht.

Hedendaagse musea tonen werk van professionele kunstenaars. Weinige leggen zich toe op het verzamelen en tonen van werk van originele talenten, mensen die geen kunstopleiding genoten of om een andere reden niet tot het gewone kunstcircuit behoren. Dikwijls gaat het om kunstzinnige eenlingen, dwarsliggers, die een eigenwijze keuze maken in materiaalgebruik en techniek. En zij maken het hoogstpersoonlijke tot motief. Hun werken zijn van een grote intensiteit en hebben een uniek handschrift.

De Kabinetten biedt een podium aan ‘solitaire scheppers’, in steeds wisselende opstellingen: recente aanwinsten worden getoond, kwetsbaar werk gaat terug naar het depot, nieuwe thema’s komen aan bod.

De Kabinetten is een samenwerking tussen Stichting Collectie De Stadshof en Museum Dr. Guislain en toont werk van een dertigtal kunstenaars.

De collectie van het Museum Dr. Guislain startte met een kleine verzameling  beeldend werk van artistiek begaafde psychiatrische patiënten en mensen met een mentale beperking. In 2002 kende de verzameling een enorme uitbreiding: de internationaal gerenommeerde collectie van Stichting Collectie De Stadshof kwam als langdurige bruikleen naar Gent. Deze topcollectie – van naïeve kunst tot art brut –  telt meer dan 6000 werken van bijna 400 outsiderkunstenaars als A.C.M., Herman Bossert, Nek Chand,  Paul Duhem, Luiz Figueiredo, Madge Gill, Siebe Wiemer Glastra, Bertus Jonkers, Pavel Leonov, Bonaria Manca, Markus Meurer, Michel Nedjar, Oswald Tschirtner, Willem van Genk en August Walla.

lees meer