tentoonstelling
August Walla

Dr. Guislain Museum. Outsider Art: In search of European roots

in The 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, Japan
19.11.20 - 29.11.20

In 2018 organiseerde het Museum Dr. Guislain op vraag van het Versi Art Museum een tentoonstelling over de geschiedenis van de psychiatrie en outsiderkunst in Seoel. Het was de eerste keer dat er in Zuid-Korea een tentoonstelling over dit thema werd gemaakt. De initiatiefnemers wilden zo psychisch ziek zijn uit de taboesfeer halen. Ook voor de tentoonstelling Dr. Guislain Museum. Outsider Art: in Search of its European Roots verscheepte het museum een fraaie selectie uit zijn collectie naar Japan. Hoogtepunten uit de kunstcollectie maken de Europese geschiedenis van de art brut of outsiderkunst tastbaar voor een publiek dat hiervoor steeds meer interesse toont. 

De geschiedenis van Art Brut of Outsiderkunst is niet lineair en vol valkuilen. Van psychotische kunst over de Bildnerei der Geisteskranken en Jean Dubuffets Art Brut tot Harald Szeemanns Individual Mythologies en Roger Cardinals concept rond outsiderkunst. De fascinatie en interesse voor kunst gemaakt door autodidacten en kunstenaars die geen commerciële focus hebben is enorm. De ideeën hierover veranderen en verschuiven. De verschillende termen die werden gebruik om dit soort werken te beschrijven, falen telkens weer en staan centraal in deze discussie.

Deze expo kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid.

De tentoonstelling is deel van een traject waarbij het Museum Dr. Guislain zijn eigen visie op de zogenoemde outsiderkunst bevraagt. Werken gelinkt aan belangrijke intellectuele stellingnames van de twintigste eeuw zijn essentieel in de discussie over de plek die deze kunstenaars moeten toegewezen krijgen. De tentoonstelling brengt een honderdtal werken bijeen van kunstenaars als Madge Gill, Johann Hauser, Oswald Tschirtner, André Robillard, Willem van Genk, Gerard van Lankveld, August Walla en Carlo Zinelli. 

lees meer