EXPO EN EVENEMENTEN

Filteren op: ''Theater'
All Greeks Festival @Guislain
mei
16
naar 19 mei

All Greeks Festival @Guislain

Dompel jezelf in mei en juni 2024 bij dageraad onder in de betoverende wereld van de Griekse tragedie. Welkom bij ALL GREEKS, het onmisbare gratis stadsfestival vol cultureel vuurwerk.

Meer info, klik hier.

Kom naar de Guislainsite voor volgende tragedies:

Dinsdag 14 mei om 11u / HEKABE'S REVENGE IS GRIEF / Kiosk

Voor deze installatie haalt theatermaker Khadija El Kharraz Alami inspiratie uit haar ontmoetingen met kinderen, jongeren en volwassenen die in Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain verblijven. En uit de aardedonkere tragedie Hekabe. Daarin worden we geconfronteerd met de ontzagwekkende rouw – een rouw die voorbij de taal, voorbij het mens-zijn reikt – en de gruwelijke wraak van de Trojaanse koningin Hekabe, die al haar kinderen en geliefden heeft verloren.

In deze tijd van veel psychisch lijden en oorlogsgeweld blijven talrijke emoties onbesproken en onverwerkt. Guislain geeft El Kharraz Alami de mogelijkheid om daarbij stil te staan, om met haar installatie ruimte te maken voor gezamenlijke rouw.

Donderdag 16 mei om 11u / HYPO - HET HYPOCRIETE THEATER / Guislaintuin (Binnentuin Museum Dr. Guislain)

De vijf hypocrieten van WOLF WOLF gaan aan de slag met de hypocrisie in Euripides’ Hippolytos. Op een bijzondere dag, ergens in de zesde eeuw voor Christus, maakte een dappere zanger zich plots los uit het koor. Hij wisselde gezangen in voor gesproken teksten en werd zo de grondlegger van de Griekse tragedie. Ze noemden hem hypokrites, wat “antwoorder” of “acteur” betekende.

Gaandeweg verloor de hypokrites  zijn reputatie en het woord zijn oorspronkelijke betekenis. De acteur werd een huichelaar, een hypocriet. En het respectabele vak van de hypokrites – de kunst van het toneelspelen – een schijnvertoning, simpelweg doen alsof. Maar wie speelt in Hippolytos  precies (met) wie? Wanneer wordt spelen gevaarlijk? Wanneer is het noodzakelijk? En natuurlijk: waarom doen we het zo ontzettend graag?

Zaterdag 18 mei om 11u / ALL YOU CAN GREEK III - ALKESTIS OUTDOORS / Guislaintuin (binnentuin Museum Dr. Guislain)

Het collectieve schrijf- en vertelatelier van Victoria Deluxe, destijds opgericht om ervaringen met psychische kwetsbaarheid en geestelijke gezondheidszorg te delen, focust voor de derde keer op een Griekse tragedie. Als archeologen wroeten de schrijvers en spelers in de vruchtbare aarde van Euripides’ Alkestis, op zoek naar antieke scherven die raken aan henzelf en aan vandaag. Daarna wisselen ze het nauwgezette graafwerk in voor de creatie van woeste collages, als spiegels van onze 21ste-eeuwse ziel.

Zondag 19 mei om 11u / DE WAANZIN VOORBIJ / HERAKLES' WAANZIN (ISM UGENT) / Kiosk

Tijdens deze bijeenkomst richten we onze blik op de eeuwenoude tekst van Euripides en op objecten uit het Museum Dr. Guislain, die getuigen van de geschiedenis van de psychiatrie. Hoe kijken we vandaag naar zij die de dingen anders zien, als ervaringskundige en als toeschouwer? Wanneer heeft waan zin? Kan die ook een scheppende kracht zijn? Hoe gaat waan aan alle zin voorbij?

Zondag 19 mei om 13u / SPIEGELWANDELING / Kiosk

NTGent biedt al jaren de kans aan Gentse scholieren om tijdens een spiegelproject een eigen interpretatie te maken van een theatervoorstelling of -tekst. Tijdens ALL GREEKS FESTIVAL gaan de leerlingen aan slag met een Griekse tragedie. Op vier zondagen in vier wijken organiseert NTGent een spiegelwandeling: verschillende scholen tonen het resultaat van hun sessies met een theaterdocent. Wandelaars krijgen de kans om de toonmomenten te bewonderen om 13u en om 15u. De wandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Op zondag 19 mei 2024, rondom het Guislaininstituut, kan je de projecten bewonderen van Go! Atheneum Voskenslaan, Sint-Barbaracollege Gent, Don Bosco Technisch Instituut Sint-Denijs-Westrem en Go! Atheneum Wispelberg.

Evenement bekijken →

ravensbrück
mei
2
naar 3 mei

ravensbrück

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in hun huis in Winksele. Een jaar lang verbleef Aline in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ze overleefde die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling. Haar leven was voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen. Niets was ooit nog hetzelfde.

Als kind droomde Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvielen en dat ze moest vluchten. Maar het was pas op haar 16 jaar dat ze echt besefte welk drama er zich in haar familie had afgespeeld, dat ze daarover gesprekken is begonnen met haar grootmoeder en moeder. Gaandeweg werd het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zat.

Met Mia Kermis ontwikkelde Stefanie haar bijzondere theatertaal: klein, ambachtelijk, persoonlijk en beeldend. Deze manier van vertellen zet zich verder om het verhaal van Aline Vervoort, en de echo daarvan doorheen de generaties, te theatraliseren.

Als inspiratiebron voor ravensbrück baseerde Stefanie zich op gesprekken met haar grootmoeder en haar moeder en flarden uit persoonlijke brieven, naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten. ravensbrück is een woordeloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en (hun) kinderen vanaf 10 jaar, voor een beperkt publiek. Meer dan over de
letterlijke betekenis van een oorlogstrauma, gaat ravensbrück over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben in je leven. Drie generaties vrouwen staan centraal, want iedereen is een kind van iemand.

Praktisch
> Do. 2.05.2024 (20u) + vrij 3.05.2024 (20u)
> Museum Dr. Guislain
> Klik hier voor tickets


Concept, ontwerp & spel Stefanie Claes / Dramaturgie & feedback Sofie Van der Linden, Barbara Claes & Simon Allemeersch/ Lichtadvies Marlies Jacques / Grafische vormgeving Mario Debaene / Productie Lucinda Ra / Coproductie De Studio & VIERNULVIER / In samenwerking met De Grote Post, Museum Dr. Guislain & c o r s o / Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent & deAuteurs / Met dank aan Algemeen Rijksarchief Dienst Archief Oorlogsslachtoffers / Spreiding Vincent Company

Evenement bekijken →
‘trouma en komunikaatsie’
apr.
30
naar 3 mei

‘trouma en komunikaatsie’

Op 30 april en 2&3 mei organiseert Lucinda Ra i.s.m. VIERNULVIER, Kopergietery en Museum Dr. Guislain, een driedaagse in Museum Dr. Guislain rond de voorstelling ravensbrück van Stefanie Claes/Lucinda Ra, waarin ze op een woordeloze manier vertelt dat een oorlogstrauma kan doorleven in de volgende generaties. 

We gaan met deze driedaagse van start op dinsdagavond 30.04 om 20u met een (gespreks)avond waarin we naar aanleiding van ravensbrück in gesprek gaan met Henri Heimans en Dirk Verhofstadt over hun recent uitgebrachte boek 'KZ Syndroom'.

We nodigen ook Neslihan Dogan, Bernard Van Eeghem, Jeroen Van Herzeele, Heloïse Van Herzeele, Caroline Vandekinderen, Ico Maly (o.v.) e.a. uit om met woorden, poëzie, een reus, video, verf en muziek het onderwerp 'trauma en communicatie' belichten.


Programma:

 Dinsdag 30.4
Gespreksavond 'trouma en komunikaatsie' >> 20u. 

> >> Gratis maar we vragen wel om te reserveren op: info@museumdrguislain.be

Donderdag 2.5

Schoolvoorstelling ravensbrück >> 14u
Avondvoorstelling ravensbrück >> 20u (uitverkocht)

>>> Reservatie voorstelling: klik hier.

Vrijdag 3.5 

Schoolvoorstelling ravensbrück >> 14u
Maaltijd in museumcafé >> 18.30u (reservatie via koen@lucindara.be)
Avondvoorstelling ravensbrück >> 20u (uitverkocht)
Concert Mustafa Aydin en Misra Aydin 

>>> Reservatie voorstelling: klik hier

 In samenwerking met VIERNULVIER, Kopergietery, Museum Dr. Guislain en met dank aan PC Guislain, Victoria Deluxe en de medewerkers van Pardon Servies.

Met de steun van de Vlaamse gemeenschap, stad gent en deAuteurs

Evenement bekijken →
Hier, Hier en Hier
sep.
7

Hier, Hier en Hier

copyright De Figuranten

'De Figuranten' creëert eigentijdse theatervoorstellingen met de meest kwetsbaren in de samenleving.

Hun nieuwste stuk, 'Hier, Hier en Hier', wordt ontwikkeld tijdens de tentoonstelling 'De Windstoot'. Bestaande rollen worden verfijnd in de museumzalen, waarbij het publiek betrokken wordt via open repetities. De inbreng van het publiek bepaalt schuld of onschuld en gaat verder dan vooroordelen en stereotypen rond kwetsbare mensen. Ze streven ernaar hun werk te transformeren tot fantasierijke verhalen die resoneren bij zowel acteurs als kijkers.

Twee personages gaan in gesprek: Koning MCBTH (geïnspireerd door Shakespeare) en opstandeling DantonRobespiere (geïnspireerd door Büchner). De een belichaamt macht, de ander rebellie. Beiden uitgeput door de cyclus van geweld, peinzen over de uitdaging van betekenisvolle verandering.

PRAKTISCH

Wanneer? Do 7 september om 20u.
Waar? Museum Dr. Guislain
Tickets? Standaard: 10€ | Kansentarief: 2€
Reserveer je plek hier.

CREDITS

Spel: Arnaud Rogard & Ann Cael
Regie en concept: Hein Mortier
Tekst: Anne Cael, Arnaud Rogard, John Milton, George Orwell, Vondel, Annelore Smits, Hein Mortier…

Een coproductie, samenwerking van de Figuranten / de Zandberg / Wit.h / Museum dr Guislain

Evenement bekijken →