Gluren bij de buren
Nieuwbouw Campus Guislain
Regelmatige bezoekers van het Museum hebben opgemerkt dat er achteraan de site van Guislain (achter de watertoren) een indrukwekkend nieuw gebouw wordt gezet van meer dan 100 meter lang. Deze nieuwbouw die in de loop van 2023 wordt betrokken is bedoeld voor de afdelingen Fioretti, De Steiger, de Ziekenhuisschool Stad Gent en ook de outreach-teams van De Steiger en van Care-Radar.
Het wordt dus een nieuwbouw voor een specifieke doelgroep, namelijk kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische kwetsbaarheid. P.C. Dr. Guislain is vrij uniek met zijn aanbod voor deze doelgroep, voor kinderen en jongeren uniek in ganse Vlaanderen, voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen uniek in gans Oost-Vlaanderen.
Deze kinderen, jongeren en volwassenen zijn meervoudig kwetsbaar: door hun verstandelijke beperking en hun verhoogde kwetsbaarheid op emotioneel en psychiatrisch vlak. Behalve een kwetsbaar brein, blijken ze veel vaker dan de normaal begaafde populatie een delicate hechting te doorlopen, lopen ze meer risico’s voor stress en trauma’s. Daardoor is hun emotionele ontwikkeling dikwijls nog lager dan wat we cognitief zouden verwachten, en is overschatting en overvraging een veel voorkomend fenomeen. Op vlag van gedrag blijven 30% à 50% van personen met een verstandelijk beperking ‘moeilijk te begrijpen gedrag’ te stellen: agressie, zelfverwonding, erg druk en opgewonden gedrag, weglopen, ontremd gedrag,…
Op Fioretti en De Steiger proberen we de achterliggende dynamiek, de boodschap te begrijpen achter dit gedrag. De onderliggende basale emotionele behoeften worden in kaart gebracht en samen met de familie en de professionele verwijzers wordt ook de omgeving ‘behandeld’, om zo een omgeving te creëren die optimaal tegemoet komt aan de noden van de persoon met een verstandelijke beperking. Veeleer dan de cliënt te willen ‘aanpassen’ aan wat de omgeving/samenleving verwacht, wordt er geïnvesteerd in afstemmen, ‘attunen’ in de ondersteuning/behandeling. Dit proces is zeer individueel en best wel pittig voor medewerkers die zeer frequent worden geconfronteerd met ‘probleemgedrag’.
Ook de nieuwbouw werd helemaal op maat gemaakt. Hoewel in totaal ‘slechts’ 55 plaatsen, zijn er 9 verschillende modules: kinderen, jongeren (met inbegrip van 1 crisisbed), dagtherapie Fioretti en Care-Radar, jongerengroep, kortdurende psychiatrische zorg (met inbegrip van Crisismoduele SKIPI), volwassengroep, dagtherapie en outreach. Daarnaast vindt ook de Ziekenhuisschool zijn plaats in deze en andere gebouwen.
Het gebouw wil een duidelijk welkom uitademen (‘accueil’), met ook veel letterlijke m² om te bewegen, te circuleren, te ontmoeten … Er zijn veel verschillende alternatieve ruimtes om zo weinig mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen te moeten toepassen.
Bijzonder wordt de interplay tussen het behandelgebeuren (‘binnen’), de groene zones (‘buiten’), de verbinding met de rest van het ziekenhuis, het Museum en de buurt.
Voor de buiteninrichting achter het gebouw (tegen de scheidingsmuur met de Hortensiastraat en in de historische boomgaard) komen grote tuinen volgens het principe van ‘speelnatuur’ (met veel natuurlijke materialen, uitdagen om te onderzoeken, ontdekken, eigen plekjes te vinden, alleen te zijn in de natuur). Het bestaande groen werd zoveel mogelijk gerecupereerd. Aan de voorkant van het gebouw komt een natuur-inclusieve parkzone die doorwaadbaar en publiek toegankelijk zal zijn, ook voor de buurt.