Stemmen over psychose

Ongeveer 15% van de bevolking is gevoelig voor psychotische ervaringen. Denk aan het horen van een stem die er niet is of aan paranormale gewaarwordingen. Bij 3,5% leidt dit tot problemen waarvoor psychiatrische hulp nodig is. Het goede nieuws is dat de meeste mensen herstellen van psychose. Willen we dit herstel bevorderen, dan moeten we verbondenheid en hoop versterken, naar het verhaal van mensen luisteren, vooroordelen ontkrachten en de input van ervaringsdeskundigen binnen de zorg vergroten.

Maar hoe loopt dit in de praktijk? In vier podcastafleveringen gaat Stijn Vanheule, professor aan Universiteit Gent, in gesprek met mensen die het zelf meemaakten én die een boek of artikel schreven over hun psychotische ervaringen. Ze praten over psychose en over wat helpt om de draad opnieuw op te pikken.

  • In deze aflevering staat het verhaal van Andy Buyst centraal. Andy is schrijver en singer-songwriter. Op basis van zijn boek ‘Liever zot dan zombie’ vertelt hij over hoe hij prikkels, tijd en gebeurtenissen behoorlijk anders beleefde tijdens zijn psychose. Beluister hier waarom verbinding in het hier en nu voor hem cruciaal is en hoe natuurbeleving, lichaamsoefeningen en muziek hem helpen om verbondenheid te kunnen ervaren. Meer info over het werk van Andy Buyst vind je op zijn website: stigmartha.com.

  • In deze aflevering staat het verhaal van Ingrid Lammerant centraal. Ingrid is auteur van meerdere boeken, waaronder ‘Psych-ose’ en ‘Welkom in mijn wereld’ en daarnaast maakt ze ook beeldend werk. Volgens haar projecteert een psychose je innerlijke leefwereld in de buitenwereld. Beluister hier hoe ze dit ervaart en op welke manier ze ermee omgaat. Meer info over het werk van Ingrid Lammerant vind je op haar website: ingridlammerant.be.

  • In deze aflevering staat het verhaal van Delphine Lecompte centraal. Delphine is auteur van meerdere romans en dichtbundels, waaronder ‘Wie heeft Delphine Lecompte vermoord?’ en ‘Vrolijke verwoesting. Gedichten’. Daarnaast is ze columniste voor het Vlaamse weekblad Humo. Voor haar is schrijven een manier van overleven. Langs die weg geeft ze een plek aan psychotische belevingen. Beluister hier hoe ze dit ervaart en op welke barrières ze botst.

  • In deze aflevering staat het verhaal van Jerry Allon centraal. Jerry is consultant en trainer in de sociale sector, evenals auteur van het boek ‘Voor mij was je het al’. Voor hem gaven psychotische belevingen onbewust uitdrukking aan een traumatische voorgeschiedenis vol familiegeheimen. Beluister hier hoe gebroken contacten een kettingbotsing aan gedachten kunnen veroorzaken en hoe authentieke ontmoetingen een uitweg bieden. Meer info over het werk van Jerry Allon vind je op zijn website: jerryallon.nl.

Vorige
Vorige

Deel je herinnering aan de #guislaintuin

Volgende
Volgende

Gluren bij de buren: interview over vrijheidsbeperkende maatregelen