Fernand Deligny
Fernand Deligny is een jaarproject dat, zoals Deligny’s concept van ‘circonstances’, omstandigheden wil creëren om tot initiatieven te komen. Het programma is dus nooit afgewerkt en kan voortdurend aangevuld worden.
22.02.2022 - 03.05.2022
Fernand Deligny in Sphinx Cinema
Filmreeks
Sphinx Cinema verdiept zich in de figuur Fernand Deligny, wiens verlangen om films te maken zijn werk met kinderen met autisme altijd heeft doorkruist. Bekend door twee films, Le moindre geste en Ce gamin, là, hield hij gedurende 40 jaar nooit op zijn levenservaringen te verbeelden in cinematografische essays. François Truffaut was gedurende 20 jaar een van zijn compagnons de route. Sphinx Cinema programmeert documentaires over de man en de invloed die hij heeft gehad, maar laat je ook kennismaken met zijn eigen werk.
22.02.2022 om 20u
Extra vertoning Ce gamin, là (Renaud Victor en Fernand Deligny, 1975)
Inleiding door Karel De Vos
29.03.2022 om 20u
A ciel ouvert (Mariana Otero, 2013)
Inleiding door Jeroen Donckers
03.05.2022 om 20u
Les heures heureuses (Martine Deyres, 2019)
Inleiding door Bob Maebe en Martine Deyres
24.04.2022
Erfgoeddag
Lezing Fernand Deligny
De Franse pedagoog Fernand Deligny experimenteerde met onderwijs- en samenlevingsvormen bij kinderen met een autistische problematiek. Hij trok met hen de natuur in, filmde, tekende, en ontwikkelde op die manier verrassende inzichten die ook vandaag nog revolutionair en inspirerend zijn. In het ‘Atelier Deligny’ lichten kenners het bijzondere leven en werk van Deligny toe.
4.05.2022
Delictgerichte contextbegeleiding op de rooster
Studiedag
Welke beelden leven er vandaag ten aanzien van jongeren die delicten plegen en hoe beïnvloeden die het beleid, de hulpverlening en andere interventies? De studiedag biedt stof tot nadenken om bij dergelijke beeldvorming, die ook Deligny afwees, stil te staan. Stefaan Pleysier (KU Leuven), Rudi Roose (Universiteit Gent), en Karel De Vos (Eduacademie) leiden de studiedag in. Karel De Vos bespreekt fragmenten uit Deligny’s films Le moindre geste (1966-1971) en Ce gamin, là (1974).
7.05.2022, 9.30-12.30u
Publieke lezing Walter Lorenz in publiek debat met Simon Allemeersch
Op zaterdag 7 mei geeft Professor Walter Lorenz in het kader van een Erasmus + uitwisseling over de democratische professional een publieke lezing, Between scientific progress, betrayed trust and re-claiming rights and dignity – the voice of the survivors of services in historical perspective. Daarna volgt de publieke lezing van Simon Allemeersch, Talking about the neighbours: how do we research the vicinity of our own faculty.
De lezingen gaat door in het Engels.
24.05.2022
Veilige verblijf of geëngageerde pedagogie
Film en debat
“Jason” is een aangrijpende documentaire van Maasja Ooms over een getraumatiseerde jongen. Jason probeert zijn trauma’s te verwerken, en probeert tegelijk ook af te rekenen met zijn traject in de Nederlandse Jeugdhulp dat uitmondde in gesloten opvang, een bijkomende traumatiserende ervaring. Na de vertoning volgen getuigenissen van jongeren over gesloten opvang, een panelgesprek en gelegenheid tot uitwisselingen met het publiek.
Schrijfatelier Villa Voortman
Mei 2022
In de schoot van het Villa Voortman schrijfatelier (onder leiding van Dirk Pauwels), ontstaan in een samenwerking tussen Villa Voortman en studenten van Clara De Ruysscher, Stijn Vandevelde en Stijn Vanheule (UGent), worden allerlei creaties (teksten, videomateriaal, …) al improviserend met een live publiek gedeeld. Het publiek wordt uitgenodigd om het script live te zien ontvouwen en mee te volgen wat er op deze schrijfredactie gebeurt.