Een literaire, medische en muzikale verkenning
Voor een aandoening die meer dan tien procent van de bevolking treft, is er veel ongeweten over migraine. Vanuit medische hoek worden de triggers, het verloop, en de vaak ingrijpende gevolgen van deze aandoening onderzocht, om zo een behandeling te vinden. Maar migraine is ook meer dan iets louter medisch: haar tentakels grijpen wild om zich heen en laten zich voelen op de werkvloer en in het gezinsleven, maar evengoed in kunst, literatuur en muziek. Ze is een bonzende aanwezige, die het leven in al zijn facetten ritmeert.
Om haar te begrijpen, loont het de moeite het oor te luister te leggen bij mensen die migraine onderzoeken én ervaren. Op dinsdag 19 april gaan drie experten met elkaar in gesprek, en belichten migraine vanuit verschillende invalshoeken: literair, medisch en artistiek-muzikaal. Auteur Bas Kwakman brengt passages uit zijn boek Flankhond. De geschiedenis van mij hoofdpijn. Neuroloog Annick Verstappen licht de inzichten en blinde vlekken van de wetenschap over migraine toe. Kunstenares en muzikante Mariske Broeckmeyer duikt in de muzikale en artistieke vertalingen van migraine, en brengt live een greep uit de rijke catalogus van ‘migrainemuziek’. In een gesprek zoeken we naar de manieren waarop die invalshoeken elkaar aanvullen, versterken of net tegenspreken.
Mariske Broeckmeyer is een Brusselse zangeres en onderzoekster. Haar werk laveert tussen geluidskunst en stemcollage en focust op de esthetiek van een falende stem in een falend lichaam. Haar project Cripur Cripour, een artistiek onderzoek naar migraine en stem, is tot 10 juli 2022 te beleven in Museum Dr. Guislain.
Annick Verstappen studeerde Geneeskunde aan de Katholiek Universiteit van Leuven, waar zij ook specialiseerde in neurologie. Sinds 2006 werkt zij als neuroloog in Antwerpen, sinds 2009 in de GZA Ziekenhuizen, als algemeen neuroloog, met een bijzondere affiniteit voor hoofdpijn. In 2020 bracht ze samen met neurologen Adinda De Pauw en Anneke Govaerts het boek Migraine. Alles wat je moet weten (Pelckmans) uit.
Bas Kwakman is schrijver, beeldend kunstenaar, uitgever, docent poëzie en cultureel organisator. Van 2003 tot en met 2019 was hij directeur van Poetry International Rotterdam. In 2021 verscheen Flankhond. De geschiedenis van mijn hoofdpijn bij de Arbeiderspers. Bij diezelfde uitgeverij publiceerde hij eerder Hotelkamerverhalen (2017) en In poëzie en oorlog. Vijftig jaar Poetry International (2019).
Waar? Museum Dr. Guislain, Gent. Jozef Guislainstraat 43b, 9000 Gent
Wanneer? 19 april 2022, 19u30 -21u
Tickets: 5 euro
Voorafgaand aan het gesprek kan je met je ticket ook Cripur Cripour bezoekenOnline boeken via museumdrguislain.be