EXPO EN EVENEMENTEN

Filteren op: ''Lezing'

Transformation/ Camille Robcis
dec.
14

Transformation/ Camille Robcis

LEZING: Disalienation: Politics, Philosophy, and Radical Psychiatry in Postwar France

Deze lezing brengt de kruispunten van politiek, filosofie en radicale psychiatrie in kaart in het Frankrijk van de twintigste eeuw. Ze belicht een psychiatrische beweging, ‘institutionele psychotherapie’ genaamd, die een belangrijke invloed had op vele intellectuelen en activisten, waaronder François Tosquelles, Jean Oury, Felix Guattari, Frantz Fanon, Georges Canguilhem, en Michel Foucault.
Verankerd in Marxisme en Lacaniaanse psychoanalyse, stelde de institutionele psychotherapie een fundamentele herstructurering van het psychiatrische ziekenhuis voor om zo de theorie en de praktijk van de psychiatrische zorg om te vormen. De psychiatrie, zo stellen ze, heeft een patroon verstrekt om aliënatie beter te verstaan en om perspectieven te geven voor ‘disaliënatie’.

Wie is Camille Robcis?
Camille Robcis is professor Frans en Geschiedenis aan de Columbia University. Zij specialiseert zich in Europese Geschiedenis van de Moderne Tijd (Modern European History), met de nadruk op gender en seksualiteit, Frankrijk, en de intellectuele, culturele en juridische geschiedenis. Ze is de auteur van The Law of Kinship: Anthropology, Psychoanalysis, and the Family in France (Cornell UP, 2013) en van Disalienation: Politics, Philosophy, and Radical Psychiatry in Postwar France (Chicago UP, 2021). Momenteel werkt ze aan een nieuw project, The War Against Gender.

Praktisch:

Wanneer: donderdag 14 december om 20u00
Waar: Museum Dr. Guislain
Schrijf je HIER in. Gratis inkom
Engels gesproken
Achteraf voorziet het Museum een glaasje in het café.

Evenement bekijken →
Transformation/ Noelle Coelho
nov.
9

Transformation/ Noelle Coelho

LEZING: Memory, Art and Resistance: Gender-Based Violence in the Favelas of Maré

De lezing heeft tot doel na te denken over de relatie tussen geheugen, kunst en weerstand, die deel uitmaken van de ervaringen die vrouwen hebben wanneer ze het slachtoffer zijn van gender getint geweld in Maré. Maré is de grootste groep krottenwijken (favelas) van de staat Rio de Janeiro. Deze groep telt ongeveer 140 000 mensen, meestal zwart (62.1%) en vrouwelijk (51%). Door deze uitwisseling van gedachten, hopen wij samen te kunnen nadenken over de politieke plaats van het geheugen in de opbouw van verscheidene processen van weerstand.

Wie is Noelle Coelho?

Noelle Coelho Resende heeft een doctoraat in de rechten en is psychoanalytica. Ze wijdt zich aan het werken op het domein van zorg en institutioneel geweld. Geïnspireerd door het werk van Fernand Deligny, is ze geïnteresseerd in denken over zorg vanuit een territoriaal, cartografisch en collectief perspectief.

Praktisch:

Wanneer: 9 NOV - 20u00
Waar: Museum Dr. Guislain
Schrijf je HIER in! gratis inkom
Engels gesproken
Achteraf voorziet het Museum een glaasje in het café.

Evenement bekijken →
KAOS Talk – Stéphane Roy
jun.
22

KAOS Talk – Stéphane Roy

Tijdens zijn KAOS Talk zal KAOS resident Stéphane Roy spreken over zijn huidige onderzoek, waarbij hij met name het psychologische fenomeen van veerkracht in het creatieve proces in de hedendaagse kunst onderzoekt. Hij zal verschillende situaties, werken en experimenten presenteren, waaronder zijn verkenning van de wereld van het werk door middel van de serie "10 Weeks" die ontstond na het onrechtmatige ontslag van de kunstenaar in een vorige baan.

Samen met twee gastkunstenaars, Katherine Longly en Céline Cuvelier, zal de lezing verschillende voorbeelden en geselecteerde verhalen bespreken, waarbij veerkracht als instrument voor onderzoek en creatie wordt benadrukt.

Praktisch:

22/06/2023, 20:00

Schrijf je hier in: KAOS Talk 

@Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43b, 9000 Gent & online

Gratis, Engels gesproken

Evenement bekijken →
(GEANNULEERD) Avondlezing met Maarten Van Buuren
mrt.
16

(GEANNULEERD) Avondlezing met Maarten Van Buuren

“De gek als medemens” Ludwig Binswangers – Daseinsanalyse

Geannuleerd door ziekte

Ludwig Binswanger: (1881-1966), was de grondlegger van de Daseinsanalyse, een op de fenomenologie (met name Heidegger) georiënteerde behandeling van psychiatrische patiënten.

Binswanger was een leerling (en vriend) van Sigmund Freud.
De Daseinsanalyse is een voortzetting van de freudiaanse analyse, maar door deze voortzetting kwam Binswangers analyse tegenover de freudiaanse analyse te staan.

Schizofrenie is volgens Binswanger geen ziekte, maar een ‘wereldontwerp’ dat niet wezenlijk afwijkt van de wereldontwerpen van u en van mij.

Behandeling heeft om die reden, de aard van een gesprek tussen gelijken.

  • De gek is een medemens.

  • Gekken houden ons een lachspiegel voor waarin we onszelf herkennen.

Naar aanleiding van:

  • Maarten van Buuren, De gek als medemens. Hoe wij onszelf in de waanzin leren kennen, Lemniscaat 2022.

  • Ludwig Binswanger, Ontspoorde levens (vertaling van beroemde gevallen), Lemniscaat 2022.

Maarten van Buuren (1948) was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Naast vakstudies schreef hij een boek over zijn ervaring met depressie: Kikker gaat fietsen. De laatste tien jaar publiceerde hij vooral studies over filosofie, met name over Spinoza.

Programma:

  • 19.30 u:  onthaal

  • 19.45 u:  inleiding - Marc Calmeyn

  • 20.00 u: voordracht Maarten van Buuren

  • 21.15 u: vraagstelling

  • 21.45 u: afronding en receptie

Accreditatie: rubriek 6 “Ethiek & Economie” is aangevraagd.

Tarieven:

  • 25€ voor iedereen

  • 10€ voor studenten met studentenkaart

Inschrijven via de website van VVP

Plaats: Museum Dr. Guislain Jozef Guislainstraat 43B, 9000 Gent.

Iedereen van harte welkom!

Evenement bekijken →
Lucinda Ra
apr.
1

Lucinda Ra

 

Lezing

Op 1 april presenteren de leden van het collectief Lucinda Ra hun werk in en rond het atelier Deligny. Met o.a. de lezing De hond van de leefgroep door Simon Allemeersch over zijn samenwerking met jongeren uit jeugdzorg en psychiatrie, de woordeloze voorstelling Mia Kermis van Stefanie Claes (Selectie Het Theaterfestival 2020), de voorstelling Jordy van Barbara Claes en muzikale omkadering o.l.v. Giovanni Barcella.

Evenement bekijken →
Seminarie met Marlon Miguel
mrt.
29
naar 31 mrt.

Seminarie met Marlon Miguel

 

Seminarie

Marlon Miguel is te gast in het Museum dr. Guislain. Hij staat bekend als iemand die het werk van Fernand Deligny tot in de kleine finesses weet uit te diepen. Het seminarie wordt georganiseerd als een Inter-nationalisation@Home activiteit in samenwerking met Griet Roets, Karel de Vos en Rudi Roose (UGent), en staat open voor dialoog met een divers publiek. Op donderdag sluiten we het seminarie af met een publieke lezing.

Evenement bekijken →
Guislainlezingen  i.s.m. De Krook en Vakgroep Nederlandse letterkunde UGent
mrt.
8

Guislainlezingen i.s.m. De Krook en Vakgroep Nederlandse letterkunde UGent

In het voorjaar 2022 organiseren het Museum Dr. Guislain, Bibliotheek De Krook, Avansa regio Gent en UGent – Vakgroep Letterkunde – Afdeling Nederlands drie lezingen die aansluiten rond het thema stilte. De lezingen kaderen in de expo Circonstances. Fernand Deligny in het Museum Dr. Guislain.

8.03.2022, De Krook: Virginie Platteau, Hoe luidt de stilte?

Reserveren via Avansa Regio Gent via de link.

Evenement bekijken →
Guislainlezingen in De Krook
feb.
8
naar 15 feb.

Guislainlezingen in De Krook

 

Bibliotheek De Krook, Museum Dr. Guislain, UGent - Vakgroep Letterkunde en Vormingplus Gent-Eeklo organiseren lezingen naar aanleiding van de tentoonstelling Circonstances. Fernand Deligny. Kom tijdens je lunchpauze luisteren naar:

08.02.2022
Pieter Verstraete, Stilte in de klas: een geschiedenis van de moderne school

15.02.2022
Simon Allemeersch, Atelier Deligny

Derde datum en spreker nog te bepalen

Evenement bekijken →