EXPO EN EVENEMENTEN

Filteren op: ''Project'

Wandering Lines
apr
22
naar 8 mei

Wandering Lines

 

Ronddwalend door Museum Dr. Guislain onderzochten eerstejaarsstudenten van de Maastricht Academy of Interdisciplinary Arts de kunstwerken die in de verschillende zalen te zien waren. Het overkoepelende onderwerp van onze reflectieve gesprekken in het museum was de destigmatisering van mensen met een psychische aandoening. De surrealistische beweging fungeerde als katalysator voor onze verkenning van het onderwerp en prikkelde onze verbeelding.

De tentoonstellingen Op losse schroeven en Circonstances vormden de start van hun artistiek en theoretisch onderzoek. Hun ideeën en concepten resulteerden door deze interdisciplinaire benadering in een collectie van artistieke transdisciplinaire werken, zoals kortfilms, objecten, sculpturen, tekeningen, gedichten en performances.

Programma op 22.04.2022

15:30 - 15:40: Openingsperformance Dhamal: Dance of Sindh, een performance door Halar, een Pakistaanse kunstenaar. 

15:40 - 15:50: Openingsspeech

16:00 - 17:00: Tentoonstelling open

17:30: Drankje in het museumcafé

Gecoached en gecureerd door Juul Sadée, Lucas Kramer en coach filosofie Laurens Landeweerd, gecreëerd als een samenwerking tussen Maastricht Academy of Interdisciplinary Arts, Zuyd University of Applied Sciences en Museum Dr. Guislain Gent.

Evenement bekijken →
Webinar Zorgerfgoed in Vlaanderen Expertenforum Kadoc
mrt
8

Webinar Zorgerfgoed in Vlaanderen Expertenforum Kadoc

KADOC en Museum Dr. Guislain zetten sinds 2021 samen de schouders onder het project ‘Zorgzaam (met) Erfgoed’. Het project wil inzetten op sensibilisering, identificatie, kennisopbouw en kennisdeling rond erfgoed van zorginstellingen en -organisaties in Vlaanderen. Tijdens een webinar op dinsdag 8 maart 2022 (13u-16u30) presenteren we de eerste resultaten van het project en laten we binnen- en buitenlandse experten aan het woord over het belang en het potentieel van zorgerfgoed voor erfgoed, kunst, cultuur en onderzoek.

Je vindt alle informatie op de website van Kadoc en de flyer in bijlage. Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier.

Evenement bekijken →
MindTour
sep
1
naar 31 dec

MindTour

Museum Dr. Guislain is tot eind 2022 een van de partners van het project MindTour (Mindful Tourism Services for Mentally Disordered People). Dit Erasmus + gefinancierd project heeft als doel om toeristische organisaties (met speciale aandacht voor musea) toegankelijker te maken voor personen met een verstandelijke beperking en/of een psychische kwetsbaarheid.

Budget voor het volledige project: 232.539 euro

Project partners:

  • Estland: Universiteit van Tartu en Pärnu Museum

  • Letland: Universiteit van Letland en Zeit Hotel

  • België: Thomas More Mechelen-Antwerpen en Museum Dr. Guislain

Doelgroepen:

  • Organisaties die toeristische diensten aanbieden

  • Personen met een verstandelijke beperking en/of een psychische kwetsbaarheid en hun familie

  • De deelnemende instituten voor hoger onderwijs

Resultaten:

  • Situationele scan van de huidige regionale toeristische diensten voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Lees hier: België, Estland, Letland

  • Ontwikkelen en testen van service design prototypes

  • Implementatie stappenplan voor de creatie en opschaling van de prototypes

  • Beoordelingsinstrument om de toegankelijkheid van toeristische diensten voor mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychische kwetsbaarheid te evalueren

  • De resultaten van deze studie zullen worden gepubliceerd via verschillende kanalen en methoden. Het finale rapport, The MindTour Book, vind je hier.

Projectmedewerkers Museum Dr. Guislain:

  • Yoon Hee Lamot: tentoonstellingen, communicatie en internationale projecten

  • Kristine Timperman: publiekswerking en community-projecten

Projectwebsite: sisu.ut.ee/mindtour

Evenement bekijken →