Het project ErfGoedVoelen

De Fioretti Vitrine // Wij maken Fioretti

Een hechte samenwerking tussen museum en ziekenhuis, mogelijk gemaakt door het project ErfGoedVoelen.

Bij De Fioretti Vitrine // Wij maken Fioretti kregen de jongeren van Fioretti, de kinder- en jongerenafdeling van psychiatrisch centrum Guislain, een eigen ruimte op de zolder van Museum Dr. Guislain. Acht weken lang kwamen jongeren, begeleiders, museummedewerkers en kunstenaar Karolien Soete daar elke dinsdagvoormiddag samen.

Wat begon met het verkennen van objecten uit het museum, groeide al snel uit tot een creatieve ontdekkingsreis. Naast museumobjecten werden ook andere voorwerpen, ruimtes, uitspraken en persoonlijke verhalen inspiratie voor nieuwe creaties. Iedereen kreeg de vrijheid om te proberen, te experimenteren, samen te werken, zich af te zonderen, te stoppen en te herbeginnen. Zo werd dit traject een traject van ruimte geven en nemen.

Door samen de zolderruimte in te richten werd het een gedeelde plaats, een veilige plek waar de jongeren gewoon konden zijn. Het werd een proces van vertraging en verbinding, van het ontdekken van eigen talenten en experimenteren met technieken. Het werd een plaats waarin we onbevooroordeeld in ontmoeting konden gaan. Zonder een hiërarchie in kunstvormen of verhalen die al dan niet verteld mochten worden. Het was een traject waarin je onvoorwaardelijk jezelf mocht zijn en eigen ruimte kon innemen.

Zo toonde De Fioretti Vitrine // Wij maken Fioretti het belang van het museum als tussenruimte: een plek tussen maatschappij en psychiatrie.

Acht weken lang maakten we samen de oversteek, over de zompige grasstrook tussen de afdeling Fioretti en het museum: de jongeren, de therapeut, museummedewerkers, de leerkracht, de onderzoeker en de kunstenaar. Samen lieten we de vertrouwde, vaste kaders los om op het ritme van de jongeren te creëren…

Wil je graag meer te weten komen over project ErfGoedVoelen? Heb je interesse in het onderzoek rond de betekenis van dergelijke trajecten?

ErfGoedVoelen - Fase 2 | FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw

Vorige
Vorige

MindTour

Volgende
Volgende

MindTour Prototypes