MindTour

Maak je museum toegankelijker voor mensen met mentale uitdagingen!

Eind december ronden we het Erasmus+ project MindTour (Mindful Tourism Services for Mentally Disordered People) af. We gingen twee jaar lang op zoek naar hoe musea en toeristische attracties toegankelijker kunnen worden voor mensen met mentale uitdagingen. Samen met de projectpartners – Universiteit van Tartu en Pärnu Museum uit Estland, Universiteit van Letland en Zeit Hotel uit Letland en Thomas More Mechelen-Antwerpen als Belgische partner – werden studenten uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken. De studenten van het postgraduaat Space and Service Design van Thomas More gingen bij ons aan het werk. Na een driedaagse workshop, waarin ze ons museum onder de loep namen en ook kennismaakten met de doelgroep, werden vier prototypes uitgewerkt. Alle vier hadden ze veel potentieel en probeerden ze een oplossing te vinden voor een specifieke behoefte:

  • De ene groep focuste zich op het verbeteren van de signalisatie en de oriëntatie in en rond het gebouw.

  • Een tweede groep werkte een educatieve doos rond de zintuigen uit.

  • De derde groep creëerde een spel, met dokter Guislain en de bezoeker zelf in de hoofdrol.

  • De vierde groep ontwikkelde een pre-service, waarmee de doelgroep en hun begeleiders zich kunnen voorbereiden op hun bezoek.

Dit laatste prototype werd verder uitgewerkt en wordt momenteel getest in het Museum Dr. Guislain. We willen het ook na het beëindigen van het project blijven aanbieden omdat we merken dat mensen met mentale uitdagingen en hun begeleiders vaak niet naar een museum komen omdat ze het bezoek niet goed kunnen voorbereiden. Dit kan dan aanleiding geven tot stress. Het Mini-Guislain wil hier een oplossing voor bieden door de bezoeker op een aangename en interactieve manier voor te bereiden. Het bestaat uit een coach map en individuele mappen. De coach map geeft vooral informatie voor de begeleider over het bezoek en legt uit hoe de individuele map moet worden gebruikt. In de individuele map zit onder andere een toegangsticket, een voucher voor een gratis drankje in het café, een stap-voor-stapschema van wat het bezoek praktisch zal inhouden, foto’s van enkele onthaalmedewerkers, een minimuseum met stickers van kunstwerken die ze in het museum zullen zoeken en een fotokader voor de polaroid die ze in het museum zullen kunnen nemen. Het Mini-Guislain is dus niet alleen een pre-service, maar biedt ook beleving tijdens het bezoek en een herinnering voor thuis.

Een ander resultaat van het MindTour project is een guidebook dat online voor iedereen gratis beschikbaar is. Dit MindTour Book wil toeristische organisaties helpen met het toegankelijker maken van hun diensten voor mensen met mentale uitdagingen. Het kwam tot stand na uitgebreid literatuuronderzoek, interviews met toeristische organisaties, gesprekken met experts die rond toerisme werken of die ondersteuning bieden voor mensen met mentale uitdagingen en hun begeleiders. Ook de zorgsector en de doelgroep zelf werd geraadpleegd.

Het boek wil:

  • Duidelijk maken waarom inclusieve dienstverlening belangrijk is.

  • Uitleggen wat een verstandelijke beperking inhoudt en waar je op moet focussen als je als organisatie inclusiever wil worden.

  • Tonen hoe de bezoekerservaring kan vormgegeven worden en hoe service design hierbij kan helpen.

  • Richtlijnen aanreiken over hoe je noden van bezoekers kan onderzoeken en hoe prototypes kunnen ontwikkeld en uitgetest worden in je organisatie.

  • Informeren hoe je het beste met je doelgroep communiceert.

Het boek eindigt met een Self-assessment tool: een vragenlijst waarmee je kan nagaan hoe inclusief jouw organisatie is.

Het boek kan hier gedownload worden.

De volgende maanden werken we vooral aan de administratieve afronding van het project, maar MindTour heeft duidelijk een zaadje geplant, dus we blijven nadenken over hoe we ons museum nog toegankelijker kunnen maken en hoe we drempels kunnen wegwerken! Wordt vervolgd.

Projectwebsite: sisu.ut.ee/mindtour

Vorige
Vorige

Zorgzaam-Erfgoed

Volgende
Volgende

Het project ErfGoedVoelen