EXPO EN EVENEMENTEN

Filteren op: ''Collectie'
CARBON  Annick, mei 2022, Bierbeek
feb.
3
naar 1 sep.

CARBON Annick, mei 2022, Bierbeek

Annick wordt als jonge moeder geconfronteerd met de onomkeerbare gevolgen van de ziekte van Huntington. De expo CARBON toont een reeks werken die Annick in mei van 2022 in het creatief atelier van Sint-Kamillus creëerde.

In een korte tijdsspanne ontstaat er een explosie van creativiteit. Haar werk is een uiting van haar doorzettingsvermogen en finesse: de ziekte tast alle controle over bewegingen aan en leidt tot cognitieve en emotionele moeilijkheden – geheugen, concentratie, gedachten ordenen, maar ook depressieve gevoelens en onmacht.

Annick laat zich inspireren door de portretten van Frida Kahlo. Een afspiegeling van kracht of een verbintenis van lijden?

Museum Dr. Guislain vraagt met de expo aandacht voor de ziekte van Huntington, een relatief ongekende erfelijke aandoening die ongenadig kan toeslaan op een jonge leeftijd.

Beeld: Annick, zonder titel, carbon pen, alcoholstift en oliepastel, 2022. Collectie kunstenaar.

Evenement bekijken →

WE MAKEN FIORETTI
mrt.
8
naar 5 mei

WE MAKEN FIORETTI

Vijf jongeren, begeleiders, een zolder en objecten uit het verleden: wat gebeurt er als regels wegvallen, vrijheid vrij spel heeft en stoppen kan leiden tot herbeginnen?

De creatieve reis start met archiefobjecten, maar breidt al snel uit naar andere objecten, ruimtes, uitspraken of eigen verhalen als aanknopingspunten voor nieuwe creaties. In alle vrijheid komen er samenwerkingen tot stand, wordt er geëxperimenteerd, afgezonderd en gestopt om opnieuw te beginnen. De expo is dan ook het resultaat van een diversiteit aan persoonlijke verhalen.

We maken Fioretti komt tot stand dankzij de samenwerking tussen Museum Dr. Guislain en Fioretti, de kinder- en jongerenafdeling van het Guislainziekenhuis. De jongeren worden begeleid door kunstenaar Karolien Soete. Dit valt onder het project ErfGoedVoelen waarbij erfgoedobjecten ingezet worden in de zorgsector.

Sfeer opsnuiven? Zie de video: "We maken Fioretti"

Rondleiding? Personeel van P.C Guislain kan een persoonlijke rondleiding aanvragen via thomas.reynhout@museumdrguislain.be.

Evenement bekijken →
Zonder titel
okt.
28
naar 4 feb.

Zonder titel

Niets is wat het lijkt in Museum Dr. Guislain. Noch de gebouwen, mensen, geschiedenissen of kunsten laten u toe over de waarheid te oordelen. De nieuwe expo Zonder titel voegt nieuwe elementen aan die illusies toe.

Identiteit is vandaag het centrale thema in politieke en maatschappelijke debatten. Op zoek naar hun maatschappelijke rol, stellen ook musea zichzelf in vraag. Ze vervellen tot creatieve broeiplaatsen waar verschillende belangengroepen een forum krijgen. Maar wat met de stemlozen? De onbekende kunstenaars met oeuvres zonder achtergrond? Zonder titel beeldt zich de stem in van de zwijgers.

Georges Van de Walle

Terwijl klassieke kunstmusea categorieën, scholen en kunststromingen hanteren om vat te krijgen op de artistieke realiteit, speelt Zonder titel het spel zonder al die regels. Museum Dr. Guislain schotelt het beproefde recept van Schone Kunsten en Hedendaagse Kunst voor. Er wacht een chronologie van iconen, historische werken, religieuze taferelen en fascinerende stillevens. Maar niets is wat het lijkt.
De opdeling is een product van de verbeelding om de onnatuurlijke indeling van spelers en buitenstaanders te willen onderstrepen.

Kunstenaars zonder publiek of netwerk vallen buiten het klassieke rollenspel, maar Museum Dr. Guislain vangt de leegte binnen zijn muren op. Dat de meeste werken zonder titels tot stand zijn gekomen en/of de makers onbekend zijn gebleven, betekent niet dat er geen betekenis aan gegeven kan worden. Als kunst voor zich zou moeten spreken en het leven van een kunstenaar van geen belang is om betekenis in een werk te vinden, dan is Zonder titel een uitnodiging om zelf de waarde van deze werken in te schatten.

Laat u leiden door de verwarring, eigen aan de magische plek waar elk vooroordeel in het niets vervalt.

Evenement bekijken →
Alles is toch vol
jul.
10
naar 12 sep.

Alles is toch vol

2021625155511277-campagnebeeld-uitsnit.jpg-square.jpg

De collectie PsycArt, die dit jaar in langdurige bruikleen werd gegeven aan het museum, werd sinds 1998 aangekocht door de farmaceutische firma Lundbeck. Naast het opbouwen van een collectie, waardoor kunstateliers in psychiatrische instellingen of dagcentra en ook de kunstenaars zelf werden gesteund, boden ze ook de mogelijkheid aan om tentoonstellingen te organiseren buiten de muren van het ziekenhuis of de instelling. Sinds 2011 coördineerde ze ook artistieke projecten voor instellingen in de sector van de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf het begin stond bij de selectie en aankoop de artistieke kwaliteit centraal. PsycArt wil niet de patiënt, maar de kunstenaar tonen. Zo krijgt de patiënt een ander statuut, al is het maar tijdelijk. De collectie bevat werken uit zeer uiteenlopende ateliers. Zo werd er werk aangekocht van ateliers waarmee ook het Museum Dr. Guislain in het verleden heeft samengewerkt en die bekende namen zijn in het veld, zoals La Pommeraie in Ellignies-Sainte-Anne, Kaos vzw in Elsene, Kunsthuis Yellow Art in Geel of La ‘S’ Grand Atelier in Vielsalm. Maar er zitten ook heel wat ontdekkingen bij.

Evenement bekijken →