EXPO EN EVENEMENTEN

Filteren op: ''evenement'

PSYCHO JAZZ
jul
5
naar 7 jul

PSYCHO JAZZ

Ontwerp: Mario Debaene

Museum Dr. Guislain & Lucinda Ra stellen het gratis festival PSYCHO JAZZ voor. Waarom? Omdat het kan. Omdat de vrijheid die woekert tussen de muren van het historisch gebouw een uitlaatklep nodig heeft. Omdat botsende werelden elkaar vinden in de Guislaintuin: met de geboorte van een chaotisch universum zonder onderscheid en hiërarchie tot gevolg.

De overtreffende trap van free jazz brengt een ode aan chaos, fantasie, genialiteit en lekker eten!


PROGRAMMA
>>>> Iedere dag Italiaanse keuken vanaf 12u!

Vrijdag 5 juli 2024

Doorlopend interventies door LUCINDA RA & SPA FOR SPIRITS

Spa for Spirits is een wellness-centrum uitgebaat door buitenaardse wezens. Tijdens het festival zijn ze aan het werk in de tuin, waar ze in relatie treden met de bezoekers.

13u RECOVER

Wees getuige van deze charmante band uit Sint Truiden. Wekelijks komen deze enthousiastelingen samen, niet enkel om te ontspannen, maar vooral om te genieten van samenzang en al wat daarbij hoort. In het activeringscentrum TreAde van Vistha vzw klinken hun gezangen die het plezier van het samen zingen reflecteren. Elisabeth Verwaest begeleidt dit Truiens gezelschap vanuit haar eigen aanstekelijke muzikale passie. Ze spelen verschillende muzikale genres en zijn klaar om jullie mee te nemen in hun intensieve samenzang.

15u30 MOKER

Mathias Van De Wiele, gitaar / Bart Maris, trompet / Giovanni Barcella, drums

Moker is een Gents jazzcollectief dat uiteenlopende klankpaden bewandelt en geen contrasten mijdt. 23 jaar boetseren met sonore klei resulteerde in een authentieke, soms eigenwijze, sound die een organisch smeedwerk vormt van klankpoëzie, intelligente composities, improvisaties en klanksculpturen.

18u LANIAKEA

Nicolas Chkifi, slagwerk / Jeroen Van Herzeele, sopraan en tenor sax / Jozef Dumolin, fender rhodes

Laniakea betekent een 'supercluster van melkwegen' en is het Hawaiiaanse symbool voor 'onmetelijke hemel', maar heeft nu een nieuwe betekenis verworven als een sprankelende supergroep. In hun muzikale universum komen jazz, elektronica en ongeëvenaarde muzikale chemie samen in een grootschalige explosie van grenzeloos improvisatieplezier. Bereid je voor op een muzikale bigbang waarin creativiteit en spontaniteit samenkomen in de adembenemende kosmos van Laniakea.

20u WHODADS QUARTET

Marnix Calsyn, bas / Ludo Huyghe, drums / Steven Janssens & Filip Wauters, gitaar

Dit legendarisch surf muziek orkest heeft weinig introductie nodig. Bekend van onder meer hun bigband bezetting, hier als stevig old school quartet. The Whodads, dat zijn vettige Fender gitaren, sixties drums en Fender bas met latin percussie. De Whodads brengen het beste uit hun schatkist aan favoriete instrumentale parels uit de tijd dat auto's vinnen hadden.

Zaterdag 6 juli 2024

Doorlopend interventies door LUCINDA RA & SPA FOR SPIRITS

Spa for Spirits is een wellness-centrum uitgebaat door buitenaardse wezens. Tijdens het festival zijn ze aan het werk in de tuin, waar ze in relatie treden met de bezoekers.

13u BLUE FLAVOUR

Blue Flavour is geen onbekende voor ons, deze vierkoppige poprockband band uit Gent is geïnspireerd door klassiekers als The Beatles, Fleetwood Mac, Jimi Hendrix… Deze sympathieke bende vond elkaar in de luwte van de bomen van Villa Voortman en ontpopten zich tot een rock band pur sang. Blue Flavour serveert mooie arrangementen, heerlijke samenzang, doorspekt met flitsend gitaarwerk.

14u30 SCHRIJ(f)(vers) GROEP YELLOW ART & LUCINDA RA

Er was eens een Reus die liep van Geel naar Gent...

De schrijvers presenteren hun samenwerkingsproject met theatermaker Barbara Claes (Lucinda Ra). Een stoet met restanten van de Reus passeert langs het festival en brengt lofliederen aan de verdwenen kolos. Afspraak aan het Monument (aan de ingang van Fioretti en De Steiger).

15u30 BACK BACK

Spilfiguur is de eigenzinnige gitarist Filip Wauters, die we leerden kennen in bands als the Whodads, Crap Squeezer of Kamikaze. Hij beschikt over een unieke scherpe sound, passend in zowel jazz als rock. En BackBack is zijn geliefkoosde speeltuin. Naast Wauters vinden we de bronstige bariton van Marc De Maeseneer. Deze muzikant is van vele markten thuis en speelt met hetzelfde gemak folk of free jazz. Je kan hem horen blazen bij uiteenlopende ensembles als Olla Vogala, Lady Linn and her Magnificent Seven, The Whodads of El Tattoo del Tigre. Voeg daarbij de flamboyante gekte van onze Italiaans-Gentse drummer Giovanni Barcella en de springlading van de bom genaamd BackBack is compleet.

18u TRIO ABC

Manolo Cabras, contrabas / Audrey Lauro, sax / Giovanni Barcella, drums

Dit Trio staat garant voor de kracht van de vrijheid. Manolo en Gio deelden ooit samen het podium met niemand minder dan de onstuimige Charles Gayle, Marshall Allen, William Parker,… Nu vervoegd Audrey Lauro de geleden. We kennen Audrey van C-îME: Canopée Improvisation Music Ensemble. Deze Franse (Marseille) saxofoniste en de Italiaanse heren staan garant voor een stevige portie contemporaine jazz.

20u GURA

Gura, een fenomeen uit het zwaardere underground circuit, dat is Leentje met haar verhalende bass in dialoog met David zijn stuwende drums. Sinds 2015 blaast Ludo er een extra psychose bij op sax afwisselend met zijn overstuurde stembanden. Boeiende, loodzware doom met een organische creativiteit die de grenzen van Jazz en Doommetal uitdagen.

Zondag 7 juli 2024

Doorlopend LUCINDA RA

Het huiscollectief Lucinda Ra stelt hun work in progress voor.

15u OFF-COMICS WINNAAR UITREIKING

P.C Guislain & Museum Dr. Guislain schreven een tekenwedstrijd rond de expo Off-Comics uit. We bedanken alle tekenaars voor de fantastische inzendingen! Kom ontdekken wie er wordt uitgeroepen tot winnaar! Alle tekeningen krijgen tijdens Psycho Jazz een plekje in café Het Badhuis.

16u30 PSYCHO TRIO

Roland Van Campenhout, gitaar / Giovanni Barcella, drums / Sam Louwyck, vocalen

Jawel, je ziet het goed. Roland, Gio en Sam Louwyck himself delen samen het podium, exclusief voor het Psycho Jazz festival! Deze Gentse psycho blues iconosche klassenbak, onze Kawasaki ronkende drummer en de multi getalenteerde kosmopolitische danser/ acteur/choreograaf/ zanger brengen een ongenadige exclusieve performance die zelfs de muren van onze historische site niet snel zal vergeten.

18u30 TWO.THE.POINT

Dick Van Der Harst, gitaar / Jeff Nuyttens, composities, keyboard en electronics / Ronald Dhaene, drums en electronics / Frank Debruyne, sax en EWI

Muzikant Jeff Nuyttens en Rondal Dhaene (Beatle Love Oracle) besloten na enkele samenwerkingen, samen een project op te starten: Two.The.Point. Het resultaat hiervan is een combinatie van ritme, elektronische klanken en improvisaties, ontleend aan de jazz en rock uit de jaren ’70. Moderne dj-technieken, controllers, computers en een live drum brengen je van de ene klankervaring in de andere.

20u DREUN XL

Michael Van Der Elst: vocals en drums / Marnix Bolle: vocals en percussie / Rudy Torreborre: drums / Thomas Werbrouck: gitaar / Jonas Messelier: gitaar / Bjorn Naeyaert: microkorg en sampler / Christiaan Volckaert: chaospad en percussie / Steven Mortele: percussie en vocals Yamen Martini: trompet / Dieter Debruyne: basgitaar / Elie Decock: basgitaar / Marino Ramboer: percussie

“Op’t gevoel, zonder doel, een rechtsen op je smoel!” De noiserock groep DREUN werd in 2017 in de ateliers van Tordale, voorziening voor mensen met het vermoeden van een verstandelijke beperking, in Torhout opgericht door gitarist/drummer Keanu Dewilde.  

PSYCHO JAZZ 2.0?
In 1975 vond het Schizo Culture colloquium in Colombia University plaats. Organisator Sylvère Lotringer strikte filosoof Michel Foucault, schrijver William Burroughs en componist John Cage voor panelgespreken en lezingen. Het programma bestond verder uit workshops zoals Gay Liberations, Mental Patients’ Liberation en Feminism and Therapy.

De bijeenkomst werd afgesloten door een SCHIZO PARTY met een optreden door Ramones. Museum Dr. Guislain en Lucinda Ra treden in de voetsporen van dit legendarisch event.

“One does not desire revolution. Desire is revolutionary.”
G. Deleuze & F. Guattari

Met de steun van:

Disclaimer: Op dit event worden er foto’s genomen en voor latere communicatie gebruikt. Indien u niet wenst gefotografeerd te worden, gelieve dit te melden aan de fotograaf ter plaatse.

Evenement bekijken →
Zomer in de Guislaintuin
jul
1
naar 31 aug

Zomer in de Guislaintuin

In het hartje van de Guislainsite vind je de #guislaintuin, een plek om in alle vrijheid van te genieten, toegankelijk voor iedereen!

Wat valt er deze zomer te beleven?

PSYCHO JAZZ
5 - 7.07.2024

Een ode aan de free jazz, chaos, genialiteit en lekker eten!

>>> Ontdek het programma hier

ROMMELMARKT
15.08.2024 van 11u-18u

Snuister tussen de schatten onder de gaanderijen. Klink op je aankoop in Café Het Badhuis.

>>> Gratis standje uitbaten?

PETANQUE
Zuid-Frankrijk in de Guislaintuin? Mais oui! Haal gratis de kinder-en volwassenset op in het café Het Badhuis & bestel dat rode wijntje. ;)

CAFE HET BADHUIS
Geniet van een latte of frisse limonade vanop het zonnige terras van het café Het Badhuis.
Er zijn snacks, ijsjes en ander lekkers te koop!

>>> Menu

Evenement bekijken →
CARBON TALKS
jun
13

CARBON TALKS

Annick wordt als jonge moeder geconfronteerd met de onomkeerbare gevolgen van de ziekte van Huntington. De expo CARBON toont een reeks werken die Annick in mei van 2022 in het creatief atelier van Sint-Kamillus creëerde.

In het kader van de expo organiseert Museum Dr. Guislain de CARBON TALKS met Linda Van Briel, ergotherapeut, Dr. Dirk Liessens uit Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek. Er wordt gefocust op Annicks creatieve proces en de impact van de ziekte. Na de talk volgt een bezoek aan de expo CARBON.

Praktisch
Donderdag 13 juni 2024 om 20u in #guislainmuseum
Gratis inschrijven via info@museumdrguislain.be

Evenement bekijken →
Inclusief erfgoedtoerisme: Open geesten, open wereld
jun
6

Inclusief erfgoedtoerisme: Open geesten, open wereld

Joseph Lambert

Hoe kunnen toeristische organisaties, zoals musea, hun toegankelijkheid verbeteren voor mensen met mentale uitdagingen? Museum Dr. Guislain en Thomas More namen deel aan het Erasmus+ MindTour project. Ontdek op 6 juni de resultaten!

Wat komt aan bod?

  • Verkrijg inzicht in de doelen en benaderingen die gebruikt werden in ons onderzoek om toerisme inclusiever te maken.

  • Leer over het belang van meer kennis over mentale uitdagingen in de toeristische sector

  • Ontdek hoe innovatieve benaderingen, zoals design thinking en persona creatie, kunnen helpen om toeristische ervaringen aan te passen aan uiteenlopende behoeften.

  • Ontdek het ontwikkelingsproces van onze prototypes gericht op het verbeteren van toegankelijkheid.

  • Het Museum Dr. Guislain vertelt je over hun samenwerking in het project, de blijvende impact ervan en de toekomstplannen. Het Mini-Guislain, dat mensen met mentale uitdagingen wegwijs maakt in het museum en de tijdelijke expo Off-Comics, wordt voorgesteld.

Voor wie?

Professionals in de toeristische sector, studenten, beleidsmakers en iedereen die toerisme en meer specifiek musea voor iedereen toegankelijk wil maken.

Praktisch
Donderdag 6.06.2024 
Museum Dr. Guislain >>>14u tot 16u
Schrijf je hier gratis in! Plaatsen zijn beperkt!

Inschrijven kan tot 3 juni!

 

Museum Dr Guislain en Thomas More namen deel aan het Erasmus+ MindTour-project dat bekroond werd met het EU-Voorzitterschaplabel. Ontdek op 6 juni hoe het bijdraagt aan ons rijke erfgoed en de toegankelijkheid in Vlaanderen.

Evenement bekijken →
Spring School 2024
jun
3
naar 7 jun

Spring School 2024

Gent, Leeds en Tilburg, drie Europese steden met rijk textielerfgoed, dat is de aanleiding voor Museum Dr. Guislain om een driedelige reeks van internationale vormingsmomenten te organiseren. Hoewel elke editie een specifieke focus heeft (gemeenschappen, co-creatie en maken/makers) vormt de rode draad het bezig zijn met textiel erfgoed en impact daarvan op het welzijn van individuen en gemeenschappen. Daarbij werken de deelnemers gedurende de drie edities aan een collectief textielproject onder begeleiding van kunstenaar en onderzoekster Claire Wellesley-Smith (UK).

Een eerste editie vond plaats in Gent (Spring School 2023) waar de focus lag op het werken met erfgoedgemeenschappen. Voor de tweede editie in Leeds (Winter School 2024) stond co-creatie centraal. Museum Dr. Guislain werkte daarvoor samen met Leeds Museums and Galleries en Arts & Sciences University College London. De derde editie staat in het teken van maken en makers waarvoor Textielstad Tilburg de uitvalsbasis is.

Gedurende de vijfdaagse Spring School krijgen de deelnemers een theoretische onderbouwing voor het werken met erfgoed, gemeenschappen en makers. Het uitgangspunt is dat het werken met (textiel)erfgoed kan bijdragen aan het verbeteren van welzijn. De deelnemers krijgen dan ook een breed scala aan methodieken en instrumenten gebaseerd op inspirerende praktijkvoorbeelden waar cultureel erfgoed wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijn.

Vanuit Tilburg zijn Stadsmuseum Tilburg en TextielMuseum aangehaakt bij de Spring School aangezien de doelstelling nauw aansluit bij de beleidsplannen van de eigen organisaties en gemeente Tilburg. ‘Kunst en cultuur met sociale impact moet worden bestendigd,’ zo wordt gesteld in het Cultuurplan. Projecten die gebaseerd zijn op kunst, erfgoed en identiteit kunnen immers bijdragen aan de oplossing van diverse maatschappelijke opgaven.

De Spring School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities vindt plaats in Tilburg (NL) van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni 2024.

Alle informatie en hoe u kunt deelnemen aan dit uniek trainingsprogramma vindt u op deze pagina (in het Engels).

Benieuwd naar de vorige editie? Lees het verslag over de Winter School in Leeds!

Evenement bekijken →
Grafixx@Guislain
mrt
23

Grafixx@Guislain

Off-Comics toont een bijzondere geschiedenis van het stripverhaal. Woord en beeld komen samen in werk dat alle regels aan zijn laars lapt. Helden als Kuifje, Captain America of Tex Willer verschijnen in persoonlijke fantasiewerelden en nieuwe protagonisten komen tot leven.

Naar aanleiding van de expo cureert Grafixx op zaterdag 23 maart een speciaal dagprogramma bij Museum Dr. Guislain in Gent! Kom luisteren naar de boekenclub met Martha Verschaffel, Gabri Molist en Kaylan Saro, schuif aan voor de workshop met Kim Troubleyn, of laat je verleiden tot een aankoop in het zine fest, met publicaties in eigen beheer van kunstenaars van over de hele wereld.

Programma

13u - 17u: Zine fest
Een verse portie verrukkelijke small press wordt geserveerd op het zine fest. Boekenwurmen en beeldenjagers halen hun hart op bij een zorgvuldig gekozen selectie prentenboeken, strips en zines van internationale auteurs en spannende uitgeverijen.
14u - 17u: workshop

Kim Troubleyn leert je etsen met huis-, tuin- en keukenmateriaal! Schuif op elk moment aan tafel aan.
15u - 16u: boekenclub
Tijdens de boekenclub openen Martha Verschaffel, Gabri Molist & Kaylan Saro samen met Obi Mundorff hun boekenkast, en daarmee ook een stukje van hun creatieve ziel. Ze vertellen er over eigen recente publicaties, onthullen hun dierbaarste inspiratiebronnen, en nemen favoriete uitgaven onder de loep.

GRATIS EVENT + REDUCTIE INKOM EXPO OFF-COMICS

© Kaylan Saro, Martha Verschaffel en Gabri Molist  

Martha Verschaffel woont en werkt in Gent, België. Ze tekent en creëert verhalen waarbij beelden het verhaal eerder suggereren dan verduidelijken. Donkere en vervreemdende potloodtekeningen komen voort uit dromen, nachtmerries of obsessies. Haar tekeningen zijn minimalistisch en mooi, soms zo monotoon als minimal music. Uitgeverij Bries heeft twee graphic novels van Martha uitgebracht: Lily (2015) en Passages (2021). Ze produceert ook haar eigen zines en visuele publicaties. Met haar laatste boek Passages werd ze genomineerd voor een Henry van de Velde Award for Graphic Design (2023) >>>> instagram

Kaylan Saro (°1997) studeerde in 2022 af aan LUCA school of arts, Brussel, richting beeldverhaal / illustratie. Saro’s debuutalbum Fatum mundi is een visuele en narratieve rollercoaster. Fatum mundi is een associatieve strip, waarin bewust een duidelijke verhaallijn ontbreekt. Saro hanteert een veelvoud aan stijlen en laat het tekenplezier van elke pagina spatten. Sinds herfst 2023 vrolijkt hij Humo op met TTT-strookjes en illustraties. >>>> instagram

Gabri Molist (°1993) brengt zijn dagen graag door met het tekenen van nieuwsgierige mensen. Na zijn studies Kunst en Design aan de Escola Massana in Barcelona, voltooide hij een Master in Fine Arts aan de LUCA School of Arts Gent. In 2019 richtte hij mee Muntpunt Zine Club op in Brussel en publiceerde intussen Dormir, c'est mourir (Bang Ediciones, 2021), Asonancia (Apa-Apa Cómics, 2018) en Ah I Laugh to See Myself So Beautiful In This Mirror (Ruja Press, 2020). Hij vervolledigt momenteel een doctoraat en geeft les aan LUCA School of Arts Gent. >>>> instagram

Evenement bekijken →
Boekenmarkt
mrt
23
naar 24 mrt

Boekenmarkt

Kom snuisteren op de boekenmarkt in Museum Dr. Guislain! Van fotoboeken tot catalogi, de markt biedt een verscheidenheid aan boeken (uit eigen beheer) aan. Doe gouden zaken dankzij de lage prijzen (0.50 cent tot 20 euro)!

Wie zoekt die vindt!
In onze binnentuin zitten tientallen boeken verstopt! Ga op zoek en neem je vondst mee naar huis.

Praktisch

> zaterdag 23 + zondag 24.03.2024
> 13-17u
>Museumcafé Het Badhuis, Museum Dr. Guislain

een greep uit de selectie

Evenement bekijken →
Conflict & Trauma
feb
22

Conflict & Trauma

Beeld uit Ravensbrück, een voorstelling van Stefanie Claes

Wat doen geweld en oorlogsleed met een mens, met volwassenen en kinderen? Hoe beleeft iemand levensbedreigende stresssituaties? Wat “na” het conflict? Is het mogelijk om te helen? Of wordt de pijn van generatie op generatie doorgegeven?

Museum Dr. Guislain nodigt op donderdag 22.02.2024 verschillende experts uit om te spreken over trauma vanuit hun ervaringen, onderzoek en expertise.

Donderdag 22.02.2024 om 20u
Lezingzaal Museum Dr. Guislain

Reserveer je ticket
Ingang is 5 euro & gaat integraal naar het Rode Kruis.

PROGRAMMA

20u Historische blik op Israël/Palestina (ENG)
Prof. Christopher Parker (Ugent, Conflict & Development Studies)

20u45 Gesprek over trauma (NL)
Peter Decroubele (moderator)
Belgische journalist, verslaggever en recensent bij de openbare omroep VRT.
Stefanie Claes
Theatermaker, haar voorstelling Ravensbrück is een woordeloze en beeldende voorstelling over oorlogstrauma en hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben.
Birsen Taspinar
Klinisch psychologe, antropologe, auteur en docent aan de Odisee Hogeschool Brussel. Psychologie kan volgens haar niet zonder culturele betekenissystemen beschouwd worden. Ze werkt rond transgenerationeel trauma.
Jens Franssen
Defensie-expert bij VRT. Hij is gespecialiseerd zich in het Midden-Oosten en de Arabische Wereld.
Christopher Parker
Professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen (Ugent), vakgroep Conflict & Development Studies. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

22u Napraten in het café

Evenement bekijken →
Winter School 2024 in Leeds (VK)
jan
22
naar 26 jan

Winter School 2024 in Leeds (VK)

© Carlo Byck

Winter School 2024 in Leeds

In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed: Gent, Leeds en Tilburg. Hoewel elke editie een specifieke focus zal hebben (gemeenschappen, co-creatie en maken/makers), zal de rode draad bestaan uit op kunst gebaseerde activiteiten met behulp van textielerfgoed. De deelnemers van de drie edities worden met elkaar verbonden door de ontwikkeling van een collectief project met behulp van een textielbron onder begeleiding van kunstenaar en onderzoekster Claire Wellesley-Smith. Het geheel werd ontwikkeld en wordt gecoördineerd door Bart De Nil.

Voor de tweede editie van deze reeks werkt Museum Dr. Guislain samen met Leeds Museums and Galleries en Arts & Sciences University College London. Samen organiseren ze de International Winter School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities van maandag 22 tot en met vrijdag 26 januari 2024 in Leeds (VK).

Vijf dagen lang krijgen de deelnemers een theoretische onderbouwing en gaan ze begeleid worden bij het uitwerken van een welzijnsaanbod. De deelnemers zullen een breed scala aan methodieken en instrumenten tegenkomen die al worden gebruikt door inspirerende praktijkvoorbeelden waar cultureel erfgoed wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijn.

Leeds Museums and Galleries heeft een ingebed gemeenschapsteam dat de leiding neemt in het welzijnsaanbod van de organisatie, met als doel het verbeteren van het welzijn van mensen als een integraal onderdeel van de programmering van de musea van de stad. Ontdek hoe tentoonstellingen, gezinsworkshops, programma's voor volwassenen en meer worden gebruikt om mensen te helpen hun eigen geestelijke gezondheid te verbeteren terwijl ze toegang krijgen tot cultuur in Leeds.

Alle informatie en hoe u kunt deelnemen aan dit uniek trainingsprogramma vindt u op deze pagina (in het Engels).

Evenement bekijken →
Museumnacht: wintermarkt
dec
7

Museumnacht: wintermarkt

Welkom op onze Wintermarkt, een gezellige ontmoeting waar de glühwein vloeit, het vuur verwarmt, comfortfood sust en de muziek zalft. Geniet van de lokale band Girls Called Pony, vrij podium, standjes vol talent en bezoek gratis de expo Zonder titel.

Kortom, ontdek Guislain in al zijn glorie.

Barst je van het talent?
Wil je jouw teken, schilder, brei, zang, komisch, acrobatisch … talent delen?
Stel je kandidaat via info@museumdrguislain.be en stuur ons jouw naam, talent en geef enkele voorbeelden. Wie weet zien we jou op een podium of bemand je een standje op onze Wintermarkt!

Comfortfood
Het winters eetgenot wordt klaargemaakt door Pardon Servies, een project dat jongeren helpt skills te ontwikkelen voor op de arbeidsmarkt. Ze zijn ook geselecteerd voor de Warmste Week, alle opbrengst is voor hen!

Programma

18u-1u: bezoek doorlopend onze expo’s Op losse schroeven en Zonder titel
18u-23u: bezoek onze Wintermarkt en ontdek lokaal talent!
Optredens:
20u: Pixiedust
20u45: Isfried Rodeyns
21u30: Girls Called Pony
22u30: DJ Neo-Rej

Praktisch
Wanneer? Donderdag 7 december (18u-1u)
Hoe geraak ik er? Tram 1 (halte Guislainstraat) / gratis parking
Gratis toegang

(c) Fien Degeyter

Over Girls Called Pony

Girls Called Pony is een pretentieloze coverband die een eigenzinnige mix brengt van vergeten pareltjes en alom gekende meezingers.

Evenement bekijken →
Opening Pardon Servies
okt
20

Opening Pardon Servies

Pardon Servies biedt jongeren, die botsen op de moeilijkheden van de arbeidsmarkt en die interesse hebben of nieuwsgierig zijn in het werken in de horeca, de kans om de competenties te leren die hiervoor belangrijk zijn. In dit kader baten de jongeren ons café Het Badhuis uit.

Op vrijdag 20 oktober van 17u-20u vindt de feestelijke opening van deze samenwerking plaats!

Kom genieten van een hapje, drankje en DJ Neo-Rej! De toegang is gratis.
Om 18u volgt er speech van vzw Stappen, vzw Lionshulp en vzw aPart en komen de jongeren zelf aan het woord!

Pardon Servies is een project van VZW Stappen, VZW Lionshulp en VZW aPart. Gesubsidieerd door Stad Gent in het kader van het Arbeidspact.

Evenement bekijken →
Finissage De Windstoot
sep
30
naar 1 okt

Finissage De Windstoot

De expo De Windstoot loopt helaas op zijn einde.
Heb je de expo nog niet gezien of wil je de macht van de beperking herontdekken? Duid het weekend van 30 sept en 1 oktober met stipt in jouw agenda aan. Alle activiteiten en de expo zelf zijn gratis te bezoeken.

What’s on?

Gratis rondleiding De Windstoot
Zaterdag 30.09 om 13u30 of om 15u
Zondag 1.10 om 13u30 of om 15u (met een focus op gezinnen)
Reserveer via info@museumdrguislain.be.

The Crip Academy
Zondag 1.10 van 13u-17u
Er volgen live optredens van kinderen en dansers. Ze bouwen een improvisatie op met kunstwerken, tussen de toeschouwers, ondersteund en begeleid door live muziek. 

Vrijhaven
Zondag 1.10 van 13u-17u

Live poëzie gevangen in 'De Windstoot':
geschreven en gespeeld door Kenny Callens, Ann Cael en Peter Holvoet-Hanssen

… Meneer Walvis van ’t hospitaal,
schenk ons een glaasje witte wijn.
Vrijhaven, windvangers vol van magenta:
wij maken tijd in
dit gedicht, tijd voor tijdloosheid.

START VAN JARDIN DE FAIR

Het einde van De Windstoot gaat gepaard met de opening van Jardin De Fair, de openluchttentoonstelling van onze buren Psychiatrisch Ziekenhuis Guislain. Ontdek de werken in de tuinen van het ziekenhuis.

Geniet tijdens het finassageweekend ook van een gratis rondleiding door Jardin De Fair.

Gratis rondleiding JARDIN DE FAIR
Zaterdag 30.09 om 13u30 of om 15u
Zondag 1.10 om 13u30 of om 15u (met een focus op gezinnen)

Schrijf je in via jardindefair@guislain.broedersvanliefde.be

Evenement bekijken →
Perspectives on Arts & Health
sep
28

Perspectives on Arts & Health

By Dr Bernardine Farrell

Op donderdag 28 september 2023 organiseert het 3i University Network een dag waar kunst en welzijn elkaar ontmoeten.

De universiteiten van Gent, Leuven, Lille en Kent (= "3i University Network") verwelkomen nieuwsgierigen, geïnteresseerden en collega’s in Museum Dr. Guislain voor een dag vol discussies, rondetafelgesprekken, een gezellige lunch en receptie.

De onderzoekers van de universiteiten zullen nieuwe ontwikkelingen delen op het gebied van health humanities. Dit vakgebied verbindt academici, ngo’s, gezondheidsprofessionals, beleidsmakers en het publiek om positieve veranderingen te bewerkstelligen op het gebied van erfgoed, cultuur en welzijn.

Het event vindt plaats in een open, warme en gemoedelijke sfeer. Iedereen is van harte welkom om te luisteren, spreken en te ontdekken!

PRAKTISCH

Ben jij er graag bij? Schrijf je hier in.
Waar? Museum Dr. Guislain
Wanneer? Donderdag 28 september | 10:15-18:00
Prijs? Standaard: 10 euro | student: 5 euro | Uitpas: 2 euro (lunch telkens inbegrepen)

PROGRAMMA

  • Bart Marius, artistic director Museum Dr. Guislain, Belgium

  • This talk will highlight key issues and interventions in the critical medical humanities, offering an overview on current and future directions in the field.
    Dr. Arya Thampuran, assistant professor, Institute for Medical Humanities, University of Durham, UK

  • We will reflect on the possibilities of podcasting as a medium and what it teaches us about the general opportunities and challenges of public engagement with research.
    Dr. Dieter Declercq, senior lecturer in film and media, University of Kent, UK
    Elena Dikomitis, podcaster and humanitarian aid worker, Belgium
    Silke Vanhoof, neurodivergent researcher and dramaturg, WeThePeople, Belgium

  • Questioning Health Narratives
    Prof. Simona De Iulio and Prof. Laurence Favier, information and communication sciences, University of Lille, France
    Eating together – a therapeutic art?
    Dr. Bernardine Farrell, researcher, University of Kent & FoodSEqual project, Universities of Reading/Plymouth, UK
    Body Diversity on Display: Experiences and Reflections from a Museum in the Making
    Dr. Tinne Claes and Annelies Vogels, Vesalius, KU Leuven & UZ Leuven

  • We will discuss what could be meant by the word ‘therapy’ - its goals and effects; artistic objects and practices; and its 'value' amongst different forms of arts therapy.
    Prof. Jürgen Pieters, literary theory, University of Ghent, Belgium
    Sharmila Madhvani, psychologist and author, Belgium
    Simon Allemeersch, researcher, faculty of psychology and educational sciences, University of Ghent, Belgium & theatre maker/author, Belgium
    Sabrina Vanpoucke, art therapist and lecturer music therapy, Arteveldehogeschool, Belgium

  • Prof. Tessa Kerre, Head of Clinic, Ghent University Hospital
    Prof. Piet Bracke, health sociologist at University of Ghent
    Dr. Fleur Helewaut, general practitioner, Belgium

  • Networking continues with finger food and refreshments

English will be the main language during this event.

Evenement bekijken →
Rommelmarkt
aug
15

Rommelmarkt

In de binnentuin van Museum Dr. Guislain vindt er op dinsdag 15 augustus van 11u-18u een rommelmarkt plaats.

Kom snuiteren of schrijf je in voor een gratis standje via info@museumdrguislain.be (geef jouw naam, adres en telefoonnummer door). Alle info en het reglement vind je hieronder.

Evenement bekijken →
Instaprondleiding De Windstoot
aug
6

Instaprondleiding De Windstoot

Elke eerste zondag van de maand organiseren we een instaprondleiding in De Windstoot. Een gids neemt je mee in het verhaal van Het Narrenschip, een verhaal van beperkingen en krachten, van macht en machteloosheid.

In de expo tonen we werk van meer dan twintig kunstenaarscollectieven, ontdek hun werk en luister naar hun verhalen.

Schrijf je in per mail naar info[@]museumdrguislain.be

De rondleiding begint om 14u, elke eerste zondag van de maand. Deelname aan de instaprondleiding kost 5 euro (exclusief toegangsticket).

 
Evenement bekijken →
PSYCHO JAZZ
jul
6
naar 8 jul

PSYCHO JAZZ

GRATIS DRIEDAAGSE MEETING

De Psycho Jazz meeting is een muzikale happening in het Museum Dr Guislain. De muziek en de muzikanten breken weg van alle standaarden en trekken alle registers open om de muzikale ontdekking zo breed mogelijk te maken.

Neurodiversiteit vertaalt zich in verschillende muzikale avonturen en participatieve momenten. Het geheel wordt gehost door Wit.h en Lucinda Ra, deze laatste brengt een ode aan chaos, fantasie, genialiteit en free jazz.

Ontdek het programma hier:

Met steun van:

Evenement bekijken →
Studiedag Erfgoed & Privacy van Zorg en Welzijn
jul
4

Studiedag Erfgoed & Privacy van Zorg en Welzijn

Potentieel en uitdagingen voor zorg, erfgoed en onderzoek

Het bewaren en ontsluiten van zorg- en welzijnserfgoed roept vanuit verschillende hoeken vragen op rond privacy en ethische verantwoordelijkheid. Moeten patiëntendossiers wel vernietigd worden na de wettelijke bewaartermijn? Hoe kunnen we die medische gegevens dan veilig bewaren? Wie kan inzagerecht verkrijgen en vanaf wanneer? Wat zijn de mogelijkheden voor academisch en amateuronderzoek? Wat zijn de rechten van de patiënt?

Tijdens de studiedag ‘Erfgoed & Privacy van Zorg en Welzijn’ proberen psychiatrisch ziekenhuis Asster, KADOC-KU Leuven en Museum dr. Guislain meer duidelijkheid te bieden over het potentieel en de uitdagingen van zorg- en welzijnserfgoed voor zorg, erfgoed en onderzoek met privacy en ethiek als rode draad. We laten daarvoor acht experten aan het woord rond diverse thema’s.

 

Wanneer? 4 juli 2023 (10u-16u30)
Waar?
Psychiatrisch Ziekenhuis Asster, campus Stad (Halmaalweg 2, Sint-Truiden)
Kostprijs?
€40 (studenten en vrijwilligers gratis)

Hier inschrijven.

Programma:
10u:
Ontvangst met koffie
10u30:
Welkomstwoord - Bert Plessers (algemeen directeur Asster)
10u35: Introductie: Zorgzaam (met) Erfgoed - Celien Stevens (KADOC-KU Leuven) en Diederick Nuyttens (Museum dr. Guislain)

Sessie 1: Wettelijk kader, privacy en digitalisering
10u50:
'Het patiëntendossier: beroepsgeheim en rechten van de patiënt' - prof. dr. Herman Nys (KU Leuven)
11u20:
'GDPR: wat is het en welke mogelijkheden geeft het tot de lange-termijnbewaring van privacygevoelig materiaal?' - Catherine De Mulder (Taborgroep)
11u50:
'Digitalisering van medische gegevens door een erfgoedinstelling' - Katrien Weyns (KADOC-KU Leuven)
12u20: Broodjeslunch met voorstelling van het project Hartistiek

Sessie 2: Academisch onderzoek en privacygevoelig erfgoed
13u:
'A history of psychiatry from below: the challenge of the archives' - drs. Samuel Dal Zilio (Université de Luxembourg)
13u30:
'Historici, privacy en ethiek. Het anonimiseren van privacygevoelige informatie in historisch onderzoek' - dr. Laura Nys (UGent)
14u: Pauze

Sessie 3: Zorginstellingen, patiënten en familie
14u15:
'Bewaren en ontsluiten van psychiatrisch erfgoed in OPZ Geel' - Bert Boeckx (OPZ Geel)
14u45:
'Heeft beroepsgeheim een vervaldatum?' - Els Nijs en Nathalie Albert (ervaringsdeskundigen Asster)
15u15: '
Ik sprak niet tegen dovemansoren... Zorgerfgoed en familieonderzoek' - Wim Verzelen (auteur)
15u45: Pauze
16u:
Afsluitende conclusies
16u30: Einde

Evenement bekijken →
Zomer ‘23 in Museum Dr. Guislain
jul
1
naar 31 aug

Zomer ‘23 in Museum Dr. Guislain

De zomer gaat van start! Zoek verkoeling én plezier bij Museum Dr. Guislain.

Check het programma:

ZEEBENEN / 5 juli
Ga samen op yoga-en bewegingsavontuur in het spoor van de expo De Windstoot.
Meer info of inschrijven doe je hier.

PSYCHO JAZZ / 6 juli / 7 juli / 8 juli
Geniet van deze driedaagse muzikale meeting. En dat helemaal gratis! Ontdek het programma hier.

(met steun van VDK bank & Stad Gent)

ROMMELMARKT / 15 augustus / 12-18u
Vind de beste koopjes op het binnenplein van Museum Dr. Guislain.

EXPO DE WINDSTOOT / all summer long

Ontsnap aan de hitte en ontdek hoe beperking ook een kracht kan worden. Meer info? Dat vind je hier.

EXPO SAFE(R) SPACE / all summer long

Jongeren laten je toe in hun veilige plek. Ontdek hun verhaal over de zoektocht naar genderexpressie en identiteit. Meer weten? Klik hier.

SPEURTOCHTEN // all summer long

1// Tienerspeurtocht (11-13jr)

Haal jouw innerlijke Sherlock Holmes naar boven. Vraag ernaar bij het onthaal.

2// Gezinsparcours Safe(r) Space (2-11jr)

Wat heb je nodig om jezelf te zijn? Vraag ernaar in het onthaal.

3// Speurtocht De Windstoot (2-11jr)

Zoek de schat! Schrijf je hier (gratis) in.

CAFÉ HET BADHUIS // all summer long
Geniet van iets fris of lekkers dankzij Pardon Servies (woe-vrij). Een project dat jongeren steunt in de zoektocht naar tewerkstelling in de horeca.

Evenement bekijken →
Par Hasard
jun
18

Par Hasard

© Par Hasard

Het is weer tijd voor een volgende editie van het Par Hasard-platform!

Op 18 juni nodigen Mira Bryssinck, Fred Libert en Laura Vroom andere makers, performers en muzikanten uit om een work-in-progress te delen met een publiek. Van tekst tot gesprek, van scène tot salto en lied… 

Ondertussen zijn we aangekomen bij de tiende editie. Op deze zondag wandelen we doorheen de verschillende ruimtes van het Museum dr. Guislain in Gent. Deze plek heeft heel wat hoeken en ruimtes die je tot voorheen nog niet zag. 

Je kan het parcours langsheen het work-in-progress van de verschillende artiesten volgen om 13u, 15u en 17u. Aan u de keuze!

Deelnemende artiesten: Anicée Romanias, Judith Van Oeckel, Katrijn De Cooman, Myrte Vandeweerd en Shahrzad Nazarpour.

Evenement bekijken →
Spring School 2023
jun
5
naar 9 jun

Spring School 2023

In mei 2022 organiseerde Museum Dr. Guislain in het National Waterfront Museum in Swansea (Wales, VK) een zeer succesvol internationaal vijfdaags vormingsmoment gericht op het ondersteunen van professionals die in of met de cultureel-erfgoedsector werken bij de ontwikkeling van programma's die cultureel erfgoed gebruiken voor welzijnsactiviteiten.

 In 2023 en 2024 organiseert Museum Dr. Guislain met verschillende partners een reeks van internationale vormingsmomenten in drie Europese steden met een rijk textielerfgoed: Gent, Leeds en Tilburg. Hoewel elke editie een specifieke focus zal hebben (gemeenschappen, co-creatie en maken/makers), zal de rode draad bestaan uit op kunst gebaseerde acitviteiten met behulp van textielerfgoed. De deelnemers van de drie edities worden met elkaar verbonden door de ontwikkeling van een creatieve activiteit met behulp van een textielbron onder begeleiding van kunstenaar en onderzoekster Claire Wellesley-Smith.

Voor de eerste editie van deze reeks werkt Museum Dr. Guislain samen met het Red Star Line Museum in Antwerpen en Arts & Sciences University College London. Samen staan ze in voor de International Spring School Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities van maandag 5 tot en met vrijdag 9 juni 2023 in Gent (België).

Vijf dagen lang krijgen de deelnemers een theoretische onderbouwing en gaan ze begeleid worden bij het uitwerken van een welzijnsaanbod. De deelnemers zullen een breed scala aan methodieken en instrumenten tegenkomen die al worden gebruikt door inspirerende praktijkvoorbeelden waar cultureel erfgoed wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijn van gemeenschappen. Inbegrepen in het programma is een field trip naar Antwerpen om inspirerende gemeenschapsprojecten van het Red Star Line Museum te bezoeken.

Alle informatie en hoe u kunt deelnemen aan dit uniek trainingsprogramma vindt u op deze pagina (in het Engels).

Leeds and Tilburg

 De volgende edities van Cultural Heritage & Wellbeing: Textile Cities zijn:

  • Winter School in Leeds (Verenigd Koninkrijk), in samenwerking met Leeds Museums & Galleries en Arts & Sciences University College London, 22 - 26 January 2024. Focus: co-creatie.

  • Spring School in Tilburg (Nederland), in samenwerking met Erfgoed Tilburg en Arts & Sciences University College London, begin Juni 2024. Focus: maken/makers.

Geïnteresseerd? Vul dit formulier in als je interesse hebt om deel te nemen in Leeds en/of Tilburg. Wanneer de registratie opent, sturen we je een e-mail met alle informatie en de mogelijkheid om te registreren.

Evenement bekijken →
Vrijhaven
jun
1

Vrijhaven

Kenny Callens, Peter Holvoet-Hanssen, Ann Cael en Delphine Viaene
vangen de Wind.

Poëzie is verzet, alleen al tegen de oppervlakkigheid van het bestaan. Poëzie doet je weer zien en niet louter kijken. Niet horen maar luisteren. Poëzie zet de tijd stil en maakt wakker. Poëzie is voor de dichters een manier van denken en leven. Vrijhaven laat de werkelijkheid binnenwaaien.

 

Praktisch:

01/06/2023 - 20:00

Een ticket kost 10 euro en kan je online bestellen

Museum Dr. Guislain | Jozef Guislainstraat 43b | 9000 Gent

Aansluitend kun je de tentoonstelling De Windstoot bezoeken.

Evenement bekijken →
Too Mad to be True (Te gek om waar te zijn)
mei
27
naar 28 mei

Too Mad to be True (Te gek om waar te zijn)

Too Mad to be True, 2de  Internationaal Congres, Museum Dr. Guislain

De beloften en gevaren van het eerste-persoonsperspectief

Het congres Too Mad to be True buigt zich over de links tussen filosofie en waanzin. Dit jaar zal de editie van het congres focussen op “de beloften en gevaren van het eerste-persoonsperspectief”.  Keynotes en parallelle sessies zullen aan de basis liggen van stimulerende discussies over de aard, waarde en mogelijke valkuilen van subjectiviteit en de eerste persoon in de filosofie, de psychiatrie en de psychopathologie. 

Keynotes:

Alastair Morgan 

Angela Woods 

Elizabeth Pienkos 

Robert Chapman 

Richard Saville-Smith 

Phoebe Friessen 

Sam Fellowes  

Praktische info:

27-28/05/2023 – start 8u30

Tickets en inschrijving, Hier

Volledige programma, Hier

Engels gesproken

Evenement bekijken →
Cultivating Ecologies of Care
mei
22

Cultivating Ecologies of Care

Talk & conversation with Michelle Holliday

Welke zorg hebben we nu nodig in onze organisaties en gemeenschappen? Wat kunnen we leren van connectie- en creatiepatronen uit de natuur? Welke nieuwe denk- en zienswijzen hebben we nodig binnen opkomende participatie- en organisatiestructuren? Hoe transformeren we samen onze systemen en maatschappij? En hoe gaan we verder?

We leven in een tijd van moeilijke veranderingen, maar ook van grote mogelijkheden. Het maakt iets wakker bij vele mensen. Velen onder ons willen werken aan zinvolle verandering en de uitdagingen van de wereld aangaan, ieder in zijn eigen context. We verlangen ernaar hoop voor de toekomst te voelen en te worden gedragen binnen netwerken en gemeenschappen van zorg.

Op 22 mei brengen we bovenstaande vragen naar het midden van onze aandacht. In deze levendige bijeenkomst zal auteur, facilitator en consultant Michelle Holliday de hoogtepunten delen van wat zij heeft waargenomen in meer dan 20 jaar onderzoek naar allerlei soorten levende systemen - van regenwouden tot bijenkorven tot familiesystemen, organisaties en economieën. Door deze lens wijst ze op een hoopvolle opkomende verschuiving in het menselijke verhaal, van een paradigma van extractie en controle naar een van rentmeesterschap, regeneratie en een diepere afstemming op het leven.

Aan de hand van verhalen uit haar werk met uiteenlopende cliënten, organisaties en gemeenschappen zal Michelle inspirerende aanwijzingen geven vanuit een reeks universele ontwerpprincipes. In haar verhaal neemt ze ons mee in deze principes die een grondslag vormen voor regeneratieve landbouwmethoden, gemeenschap geïnspireerde benaderingen en vernieuwde systemen van onderwijs, gezondheidszorg, ondernemerschap en nog veel meer.

Naast haar verhaal is er ruimte voor gesprek en ontdekken hoe we onze eigen projecten en organisaties vorm kunnen geven als oefenterreinen voor een meer "leefbare" wereld - een wereld die veerkrachtiger en zorgzamer is en afgestemd op de behoeften en beperkingen van de biosfeer.

Event / ticket pagina: Hier

︎De talk gaat door in het Engels - tijdens het gesprek kunnen Nederlandstalige vragen zeker aan bod komen.

Evenement bekijken →
KAOS Talk
mei
16

KAOS Talk

KAOS Talk met Mattie Wang & Sophie de Serière

Tijdens hun KAOS talk delen huidige KAOS-residenten Mattie en Sophie hun collectieve praktijk over wonen en (dis)verschijnen in gesprek met twee uitgenodigde kunstenaars. ‘Dwelling’ verwijst zowel naar een verblijfplaats als naar een moment van stilstaan of nadenken. Tijdens de residentie wordt aandacht besteed aan dingen die nauwelijks waarneembaar zijn, maar niettemin aanwezig en voelbaar voor de omgeving: toevallige ontmoetingen, dagelijkse routines, residuen, dingen die op straat gevonden zijn, gesprekken bij de koffie. Het gesprek, dat uitgaat van het minutieuze en het gebaar, zal aansluiten bij grotere thema’s van levens-/kunstpraktijken, kruidenkunde en performance.

Praktisch:

KAOS Talk, 16/05/2023 – 20:00

@Museum Dr. Guislain

@ online HIER

Engels gesproken

Gratis, inschrijven via de online ticketing

Evenement bekijken →
AUTEURSBEZOEK Alex Schulman – ‘Station Malma’
mei
10

AUTEURSBEZOEK Alex Schulman – ‘Station Malma’

De bestsellerauteur van ‘De overlevenden’ stelt zijn nieuwe boek voor.

De Zweedse auteur Alex Schulman komt naar Gent om zijn nieuwe roman voor te stellen. In Station Malma laat hij op aangrijpende wijze zien hoe pijn en verlies van ouder op kind worden doorgegeven en hoe een trauma meerdere generaties in de greep kan houden. In hoeverre staat het verleden vast, en in welke mate is de toekomst nog te beïnvloeden?
Melissa Giardina gaat in gesprek met de auteur, u bent van harte welkom om aan te schuiven voor dit - nu al - onvergetelijke gesprek.

Organisatie: Uitgeverij De Bezige Bij i.s.m. boekhandel Paard van Troje en Museum Dr. Guislain.

Datum: Woensdag 10 mei 2023

Deuren: 19u30, aanvang 20u

Locatie: Museum Dr. Guislain | Jozef Guislainstraat 43b | 9000 Gent

Een ticket kost 5 euro en kan je online bestellen

Na de voorstelling zal de auteur signeren in de bar aan de boekenstand van Paard van Troje. 

Over Station Malma:

Als Harriet zes jaar oud is gaan haar ouders scheiden. Op een avond hoort ze haar vader en moeder twisten over wie welke dochter in huis mag nemen; beiden hebben een voorkeur voor haar zus Amelia. Uiteindelijk komt Harriet bij haar vader terecht, maar wanneer ze na twee jaar haar zus weer mag zien, loopt hun ontmoeting volledig uit de hand en het contact wordt rigoureus verbroken.

Twintig jaar later ontmoet Harriet tijdens een treinreis Oskar. Hij raakt volledig in de ban van de ongrijpbare en extravagante jonge vrouw tegenover hem en het duurt niet lang voordat ze samenwonen. Voor de rechtlijnige Oskar blijft Harriet echter een gesloten boek, en ondanks de geboorte van hun dochter Yana verzuurt hun relatie al snel.

Als Yana elf is, verdwijnt Harriet zonder waarschuwing uit het leven van haar dochter. Pas bij het overlijden van Oskar, twintig jaar later, gaat Yana op zoek naar antwoorden. Waarom is haar moeder verdwenen? En wat is er lang geleden gebeurd, toen beide zussen elkaar voor het laatst zagen?

Over de auteur:
Alex Schulman (1976) is schrijver en journalist. Hij presenteerde een van de populairste podcasts van Zweden en schreef eerder vijf zeer succesvolle autobiografische romans. ‘De overlevenden’ was zijn eerste roman in vertaling en is een grote bestseller in Nederland en Vlaanderen.

Over ‘De overlevenden’
‘Met zijn jaloersmakende moeiteloze stijl toont Schulman dat je voor een diepgravende familiekroniek geen kilo’s papier nodig hebt.’ Humo

Evenement bekijken →
Erfgoeddag
apr
23

Erfgoeddag

‘Des Lignes d’animalités’

Tekenworkshop en lezing door kunstenaar Steven Baelen.
zondag 23 april van 14u tot 17u

Tekenaar Steven Baelen liet zich voor deze workshop inspireren door Physiognomische Fragmente zur Beförderung der Menschenkenntnis und Menschenliebe, (1775-1778) van Lavater. De workshop start met een lezing door Steven. Hij vertelt over het werk van Lavatar in relatie tot enkele getekende studies van zijn eigen vrouw en zoontje.

Tijdens het tweede deel van de workshop ga je zelf aan de slag.
Voor deze tekenworkshop is geen voorkennis vereist, maar wel lef. Durven tekenen is belangrijk.

Zin om deel te nemen?

Reserveer je plekje via: De online ticketing.

10 tot 18u : De vaste collectie van het museum is gratis te bezoeken.

Evenement bekijken →
Neurodiversiteit als norm, niet als label
apr
19

Neurodiversiteit als norm, niet als label

Keynote door Rachel Elliott en getuigenissen van ervaringsdeskundigen rond neurodiversiteit.

In een inclusieve samenleving is er ruimte voor iedereen, ongeacht met welk type brein je geboren wordt. Helaas is onze samenleving grotendeels afgestemd op een bepaald ideaalbeeld van hoe mensen zouden moeten denken en functioneren. Het erkennen van neurodiversiteit betekent dat er geen 'normale' of 'juiste' manier van denken of zijn is, maar dat neurologische condities zoals autisme, ADHD en dyslexie moeten worden gezien als natuurlijke variaties van het menselijk brein, in plaats van stoornissen die moeten worden verholpen.

Hoe kunnen we stereotypen en vooroordelen over neurodiversiteit bestrijden? Hoe kunnen we wederzijds begrip stimuleren in de klas, op de werkvloer en in persoonlijke relaties? Tijdens deze sessie delen verschillende sprekers hun persoonlijke, praktijkgerichte en academische ervaringen.

Programma:

9:00 - Verwelkoming

9:30 - Keynote door Rachel Elliott - A health economist's view of therapeutic interventions in mental health + Q&A (in het Engels).

Health economics looks at the trade-offs made between costs of providing therapeutic interventions and the benefits obtained by the user. Ways of providing mental health support have changed and developed rapidly. Some of the challenges around understanding costs and outcomes for newer therapeutic interventions in mental health is explored looking at the rise of digital interventions, and support for people with mental health conditions outside a healthcare setting using recovery colleges.

10:15 - Pauze

10:30 - Getuigenissen in korte stijl over # sectoren

  • Leonie Delaey - Dislexics are teople poo

  • Evangeline Agape - Thanks for the heartbreak. I need it for my art

  • Ann Ceurvels & Tania Poppe - Niet normaal

  • Els Van Beneden - Aut of Office.Into Life. Werken en leven met en zonder label

  • Inke Gieghase - Spoken word

12:00 -12:30 - Q&A

Een ticket kost 5 euro en kan je bestelen via De online ticketing

Plaats: Museum Dr. Guislain - Jozef Guislainstraat 43b., 9000 Gent.

Taal: Nederlands, keynote in het Engels.

Evenement bekijken →